Bettie Bolderink uit Epse wil jongeren helpen 'Veerkracht voor het leven' te ontwikkelen

Bettie Bolderink uit Epse wil jongeren helpen 'Veerkracht voor het leven' te ontwikkelen

Uit recent onderzoek blijkt dat maar liefst 33% van de meisjes in het basisonderwijs te maken heeft met emotionele problemen. En dan moet de grote verandering, de overgang naar het voortgezet onderwijs, nog beginnen. Suïcide is inmiddels de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren. Dit is niet de toekomst die we willen. Kortom, aandacht voor de mentale gezondheid van kinderen en jongeren is noodzakelijk!

Bettie Bolderink, een ervaren orthopedagoog met expertise rondom rouw en verlies, ziet het als haar missie om kinderen en jongeren te helpen veerkracht te ontwikkelen. “Mijn overtuiging is dat preventief handelen de oplossing is,” zegt ze. “Het is belangrijk dat er volwassenen beschikbaar zijn met wie kinderen en jongeren over hun gevoelens kunnen praten. Dat helpt hen om steviger in hun schoenen te staan.” Met name de leeftijdsgroep van 10 tot 14 jaar is een kritieke periode, waarin kinderen intense fysieke, cognitieve en emotionele veranderingen doormaken. De puberteit is een tijd van identiteitsvorming, zelfontdekking en het stellen van levensvragen. Deze veranderingen zijn normaal, maar kunnen overweldigend zijn zonder de juiste begeleiding.

Wat kun je als opvoeder doen?

  • Geef ruimte om gedachten en gevoelens te uiten. Dit kan helpen om zich begrepen en gesteund te voelen.
  • Wees geduldig en geef tijd.
  • Laat weten dat jij er bent. Dit kan eventuele angst of schaamte verminderen. 
  • Stel open vragen, zoals: ‘Hoe voel je je over wat er is gebeurd?’
  • Leg uit dat het normaal is om verschillende emoties te ervaren bij intense gebeurtenissen en dat deze ook kunnen veranderen. 
  • Schakel passende hulp in wanneer dat wat jij als opvoeder kunt doen niet toereikend is.

Om deze begeleiding te bieden, heeft Bettie de Onyx-Methode ontwikkeld, een unieke aanpak om veerkracht bij verlies te stimuleren. Aan de basis van deze methode staat haar hond, Onyx, genoemd naar de edelsteen die bekend staat om eigenschappen als doorzettingsvermogen en concentratie. “Onyx beschermt je tegen boosheid en negatief denken, en helpt je dit om te zetten in positief denken. Mijn hond Onyx is een kei in het spiegelen van gedrag. Dan kun je zoveel van leren over jezelf,” legt Bettie uit.

Verlies, waar kun je dan aan denken?

  • Het overlijden en het missen van een persoon of dier waar je van houdt.
  • Scheiding van de ouders gaat gepaard met veranderingen in de thuissituatie.
  • Eigen ziekte of ziekte van iemand van wie je houdt betekent het verlies van gezondheid.
  • Het verlaten van het thuisland kan gevoelens van eenzaamheid en onzekerheid veroorzaken.
  • Pesten kan leiden tot een laag zelfbeeld, twijfel en onzekerheid over jezelf. Dat doet iets met je zelfvertrouwen.
  • Verhuizen naar een andere woonplaats kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid en het missen van de vertrouwde omgeving. 
  • Het omgaan met beperkingen als gevolg van een handicap kan leiden tot gevoelens van verdriet, frustratie en onzekerheid. 
  • Wanneer iets niet gaat zoals je verwacht, kan teleurstelling en verdriet het gevolg zijn.

In maart 2024 heeft Bettie het boek “Veerkracht bij verlies” uitgebracht, waarin ze haar methode uitgebreid beschrijft. In het boek worden handreikingen beschreven voor opvoeders en onderwijsprofessionals, en oefeningen gericht op kinderen en jongeren van 10 tot 14 jaar. Het doel is om hen te helpen steviger in hun schoenen te staan door het ontwikkelen van veerkracht.

Emma, een 13-jarig meisje, is één van de jongeren die door Bettie is geholpen. Emma zelf verwoordt haar ervaring in Bettie’s boek:

“Ik had last van bijgeloof. Ik moest bijvoorbeeld erg vaak onder het bed kijken, anders gebeurde er iets ergs. Dat was natuurlijk helemaal niet waar. Ik moest het wel doen, anders zat ik daar echt mee. Ik heb het zeker één jaar gehad en toen dacht ik: KLAAR! Op een gegeven moment kwam ik bij Onyx en Bettie. Het werken met een hond leek me erg fijn.”

“Door het bijgeloof probeerde Emma grip te krijgen op wat er allemaal gebeurde. Er waren een aantal verdrietige dingen gebeurd in haar leven en dit was haar manier waarop ze dacht dat te voorkomen. Onder de hulpvraag van Emma lag een stapel verlieservaringen. Toen dat duidelijk was, konden we aan de slag en ontwikkelde ze tot een veerkrachtig meisje,” legt Bettie uit.

“Je gaat speels te werk en praat tijdens spelletjes over je probleem. Ik heb geen bijgeloof meer. Af en toe nog een beetje, maar dan denk ik aan wat ik heb geleerd. Alles bij elkaar een fijne ervaring!”

Meer over Emma staat beschreven in het boek “Veerkracht bij verlies”. Het boek beschrijft de Onyx-Methode inclusief oefeningen voor opvoeders en onderwijs (ene kant van het boek) en voor kinderen en jongeren (gericht op leeftijd 10 tot 14 jaar) aan de andere kant van het boek. De Onyx-Methode helpt bij het ontwikkelen van veerkracht zodat je steviger in je schoenen staat. De stappen van de methode:

  • Leren over het leven: positief en krachtig in het leven staan
  • Hier en nu: reflecteren op wat je hebt meegemaakt.
  • Voelen en uiten: leren om je gevoelens te uiten, grenzen te voelen en aan te geven, door te zetten en focus te hebben. Zo leer je jezelf beter kennen en kun je beter voor jezelf zorgen.
  • Rust: ontdekken hoe je rust en ontspanning kunt vinden.
  • Vooruitkijken: naar de toekomst kijken.
  • In het hart sluiten: leren om mooie herinneringen vast te houden.

De Onyx-Methode, ontwikkeld door Bettie Bolderink, is een unieke benadering die voortkomt uit haar jarenlange ervaring als leerkracht, intern begeleider, en orthopedagoog. Deze methode richt zich specifiek op het versterken van de veerkracht bij kinderen en jongeren die te maken hebben met verlieservaringen. 

Wat de Onyx-Methode zo bijzonder maakt, is de focus op ervaringsleren. Bettie begrijpt dat kinderen en jongeren het beste leren door te doen, te ervaren, en te voelen. Daarom omvat haar methode verschillende werkvormen, waarbij ze gebruikmaakt van honden (zoals haar eigen hond Onyx) of andere dieren, actief bezig zijn (bijvoorbeeld boksen of wandelen), en creatieve uitingen (zoals werken met foto’s of tekenen). Deze veelzijdige aanpak zorgt ervoor dat elk kind op zijn eigen manier kan groeien en sterker kan worden. Het is belangrijk dat de gekozen werkvorm aansluit bij het kind, zodat het effect van de begeleiding optimaal is. 

Over Bettie Bolderink

Bettie Bolderink is een ervaren orthopedagoog met expertise op het gebied van rouw en verlies. Het is haar missie om kinderen en jongeren te helpen om veerkracht te ontwikkelen en steviger in hun schoenen te staan.

Bij verlieservaringen gaat het om het verlies van iets dat belangrijk voor je is. Verlies van zelfvertrouwen door pestgedrag is hiervan een voorbeeld of het verlies van je lieve hond door overlijden. De Onyx-Methode is een unieke methode die je helpt om veerkracht te ontwikkelen.

Het boek “Veerkracht bij verlies” is uitgekomen in maart 2024. De Onyx-Methode wordt uitgelegd inclusief oefeningen voor opvoeders en onderwijs (ene kant van het boek) en voor kinderen en jongeren (gericht op leeftijd 10 tot 14 jaar) aan de andere kant van het boek. Wanneer je het direct via de website bestelt, ontvang je een Onyx-steen gratis.

Met al mijn ervaring en alles wat ik in mij heb bied ik het volgende aan:

  • Individuele begeleiding van kinderen en jongeren en samenwerking met opvoeders.
  • Ouder-kind dag waarbij we samen aan de slag gaan. Tijdens deze dag leren 10- tot 14-jarigen en hun opvoeders op een unieke manier meer over zichzelf. We werken op basis van de Onyx-Methode. De volgende ouder-kind dag is op zaterdag 21 september. Meer informatie en aanmelden: zie de website!
  • Begeleiding van groepen op scholen wanneer er vragen zijn rondom pestgedrag, de sfeer of wanneer er sprake is van een verdrietige gebeurtenis.
  • Professionalisering van schoolteams of een aantal medewerkers over veerkracht bij verlies. 

Meer informatie over de Onyx-Methode

Op de website van Bettie Bolderink, www.bettiebolderink.nl, kun je meer lezen over de Onyx-Methode en de verschillende manieren waarop deze toegepast kan worden. Bovendien is er een gratis e-book beschikbaar met 10 activiteiten en toelichting, speciaal ontwikkeld om de veerkracht van kinderen en jongeren te versterken.

Volg Bettie ook op LinkedIn en Instagram om op de hoogte te blijven van haar nieuwste activiteiten en inzichten: Bettie Bolderink.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.