Jaaroverzicht: Lochem in 2022

Jaaroverzicht: Lochem in 2022

Het jaar 2022 is bijna voorbij. Ook dit jaar heeft de redactie van LokaalLochem weer volop verhalen verteld uit de gemeente. We zetten een aantal ervan op een rij. 

Verkiezingen in een lastige tijd

Dit jaar waren de gemeenteraadsverkiezingen. En dat waren verkiezingen in een lastige tijd. Want een oorlog in Oekraïne, woningnood, inflatie en dergelijke zorgde ook op lokaal niveau voor een hele hoop problematiek. In de gemeente mochten 28.239 stemgerechtigden naar de stembus. Het opkomstpercentage was 62,56 procent. Gemeentebelangen werd de grote winnaar. Ze hebben 5676 stemmen gekregen en zijn daarmee goed voor 8 zetels. De VVD eindigde op de tweede plaats, met drie zetels. 

Wijkagent maakt buitengebied veiliger

Pim Jansen is de nieuwe wijkagent van het Lochemse buitengebied. Per motor, auto of fiets trekt hij door de kernen met contact maken als belangrijkste doel. “Als wijkagent ben ik een belangrijke schakel tussen de inwoners en de politie. Ik wil graag op een laagdrempelige manier bereikbaar zijn voor de burger.” Hij heeft “de overstap gemaakt naar de andere kant van de IJssel", grapt hij. In het district IJsselwaarden, waar onder meer Dieren, Doesburg en Velp onder vallen, is Jansen actief geweest als praktijkbegeleider van studenten.

Cassettebandjes fabriek doet goede zaken

Een klein beetje verstopt, aan de Leichelweg in Lochem, zit de enige cassettebandjes fabriek van de Benelux. Eigenaar Thomas Baur runt de zaak en straalt uit dat hij een echte muziekliefhebber is. In de werkplaats staat de radio hard aan. "Wij luisteren natuurlijk niet de hele dag muziek van cassette. Dat zou leuk zijn voor de magie, maar ook veel werk kosten", lacht hij. Hij doet goede zaken. Taylor Swift, Harry Styles, en binnenkort de Spice Girls en Neil Young; het zijn niet de minste namen uit de popmuziek die momenteel hun werk ook uitbrengen op - jawel - muziekcassettes. Reden genoeg voor landelijke tv-kanalen om naar Lochem toe te trekken voor een reportage. 

Mañana Mañana voor het eerst in de gemeente

Mañana Mañana, het kleine zusje van de Zwarte Cross, heeft dit jaar Vorden ingeruild voor Laren. Na een aantal coronazomers mochten festivalgangers eindelijk weer genieten van muziek, creativiteit en gezelligheid. Een deel van de bezoekers liep uitgedost over het festivalterrein, anderen leken zo van kantoor af te komen. Maar allemaal met hetzelfde doel: even weg van de grijze massa. Op weinig festivals kom je een naaimachine tegen, maar Mañana Mañana is een uitzondering. De vrouw die 'm bedient: "We zijn met z'n allen slingers aan het maken. Ik doe zelf niet zo heel veel, ik sta alleen wat de draaien aan de naaimachine." De bijzondere activiteiten typeren het festival. "Bezoekers knippen allemaal patroontjes in lapjes." Waar de één het simpel houdt met een gat, maakt de ander allemaal hartjes. "Dan weet je wel hoe haar nacht was." 

Boeren in actie

Het was het jaar van de boeren. Ze kwamen volop in actie, onder meer in onze gemeente. Terwijl veel boeren op de barricades staan denkt Lochemer Gert Mogezomp liever in oplossingen. Hij is druk bezig met zijn biogasproject. Volgens hem zet dat het stikstofprobleem in een ander daglicht. Zijn collega's begrijpt hij wel. "Demonstreren is ook wel een oplossing. Zoals bijvoorbeeld die grote actie in Stroe. Toen is het punt wel duidelijk gemaakt. Maar verder denk ik dat je met goed overleg ook heel ver komt." De Lochemse Albert Markerink (Farmers Defence Force) keek daar wat anders tegenaan. Hij is door de politierechter veroordeelt voor het plegen van openlijk geweld tegen een politieauto. Dit gebeurde tijdens rellen rondom het huis van stikstofminister Christianne van der Wal.

Lochem wil regenbooggemeente worden

Het WK in Qatar bracht de discussie over mensenrechten weer op gang. Zo werd er bijvoorbeeld veel opgekomen voor de LHBTI+-gemeentschap. Echter is de gemeente Lochem momenteel geen regenbooggemeente. Dat is opvallend: want buurgemeenten Berkelland en Zutphen zijn dat wel. Ze willen daar wel graag verandering in brengen. In juli heeft de gemeenteraad een motie aangenomen om tot een zogenoemde 'bredere inclusie-agenda' te komen. Woordvoerder Maartje Smeets namens de gemeente Lochem: "Naar aanleiding van die motie heeft de gemeente sinds eind juli een beleidsadviseur inclusief. De beleidsadviseur inclusie zal zich onder andere bezig gaan houden met het LHBTI+-beleid en het worden van een regenbooggemeente."

Nieuwe vakantie-traditie

Hoge prijzen, naweeën van coronatijd en vooral de behoefte aan rust. Dit jaar is kamperen in de natuur uitgegroeid tot een hype. Ook in de omgeving van Lochem zijn diverse zogenoemde Natuurkampeerterreinen te vinden. De belofte van Natuurkampeerterreinen zijn dat je in de natuur overnacht en veel rust om je heen hebt. "Kamperen op een Natuurkampeerterrein is kamperen in de meest pure vorm. Onze terreinen bevinden zich in de mooiste landschappen, ver van alle drukte", legt de overkoepelende organisatie uit. “Soms zie je letterlijk door de bomen het Natuurkampeerterrein niet meer!”

Een koude winter

Hoge kosten stonden dit jaar centraal. Door de oorlog in Oekraïne en de inflatie is alles een stuk duurder geworden. Zo ook het verwarmen van je huis. Waardoor veel mensen in de kou zullen zitten deze winter. Daarom wordt er volop geëxperimenteerd met andere warmtebronnen, zoals een bloempot met waxinelichtjes eronder. De brandweer roept op om daar heel erg voorzichtig mee te zijn.

Presentator uit Almen draait zelf door

De Volkskrant heeft in november een reconstructie gepubliceerd, over het terreur van Matthijs van Nieuwkerk uit Almen. En het is nogal een uitgebreide, van bijna 10.000 woorden. Dit zou zich allemaal afgespeeld hebben achter de schermen van De Wereld Draait Door (DWDD). Als reactie verbrak hij de samenwerkingen met Hilversumse omroepen. En ging hij naar eigen zeggen 'tot bezinning' komen in zijn woonboerderij in Almen. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.