Lochem regenbooggemeente: de ambitie is er, nu de uitvoering nog
De Achterhoekse variant van de regenboogvlag.

Lochem regenbooggemeente: de ambitie is er, nu de uitvoering nog

Begin deze maand wapperde op veel plekken in het land - dus ook in de gemeente Lochem - de regenboogvlag. Echter is de gemeente Lochem momenteel geen regenbooggemeente. Dat is opvallend: want buurgemeenten Berkelland en Zutphen zijn dat wel. 

Ze willen daar wel graag verandering in brengen. In juli heeft de gemeenteraad een motie aangenomen om tot een zogenoemde 'bredere inclusie-agenda' te komen. Woordvoerder Maartje Smeets namens de gemeente Lochem: "Naar aanleiding van die motie heeft de gemeente sinds eind juli een beleidsadviseur inclusief. De beleidsadviseur inclusie zal zich onder andere bezig gaan houden met het LHBTI+-beleid en het worden van een regenbooggemeente."

Inclusiviteit

De motie werd door LochemGroen! ingediend. Dat deed de partij samen met PvdA, GroenLinks en D66. De reden is het feit dat de gemeente nog geen officieel inclusiebeleid heeft. "Jongeren van het Staring College hebben aangeven een inclusieve samenleving van groot belang vinden", meldt LochemGroen! in de motie. Ze vinden het zaak om "iedereen in de samenleving bewust te maken van inclusiviteit, diversiteit en gelijkwaardigheid. Hierin te faciliteiten en voor iedereen ruimte te bieden voor initiatieven om op dit gebied te ontplooien."

Ondanks dat het op de planning staat is het zijn van een regenbooggemeente dus nog toekomstmuziek voor Lochem. Wat ze dan wel doen om de LHBTI+-gemeenschap te steunen? "Het college van B&W steunt initiatieven als de Pride Week en de Paarse vrijdag op het Staring College. Ook hijsen we de regenboogvlag op Coming Out-day. Met de nog op te stellen inclusie-agenda wil de gemeente een gedragen fundament onder dergelijke uitingen leggen en meer bewustwording creëren", aldus de zegsvrouw.

Uitvoering

Er wappert dus al een regenboogvlag. Jongeren die met hun gevoelens worstelen kunnen bij Stichting Welzijn Lochem terecht. De grote vraag is nu: wat willen ze nog meer gaan doen wanneer ze regenbooggemeente zijn? Voor een goed voorbeeld hoeven ze niet bij buurgemeente Zutphen aan te kloppen. Zij kwamen vorig jaar in het nieuws met een onderzoek over de LHBTI+-acceptatie in de gemeente. Dit onderzoek lieten ze uitvoeren door een stagiair en ze gaven zelf aan dat ze het niet representatief vonden. Wel is er in die gemeente geregeld een bijeenkomst voor jongeren, onder de noemer Young Pride Zutphen. "Een eerste stap", noemde burgemeester Annemieke Vermeulen het. 

Een andere buurgemeente, Berkelland, is sinds augustus 2021 regenbooggemeente. Daar maken ze direct een statement, door voortaan altijd de regenboogvlag te laten wapperen bij het gemeentehuis. Dus niet alleen tijdens de Pride Week of op Coming Out Day. Alle Nederlandse provincies zijn al tevens al wel ‘regenboogprovincie’. Lochem is niet de enige gemeente die nog wat koudwatervrees lijkt te hebben. Op dit moment zijn er in totaal 112 (van de 345) gemeenten officieel regenbooggemeente. Daarvan hebben er 55 daadwerkelijk een intentieverklaring getekend - wat betekent dat ze actief beleid ontwikkelen voor de acceptatie van LHBTQAI+-personen.

Goedbedoelde steun

Hoe Lochem het er als regenbooggemeente vanaf gaat brengen zullen we pas weten wanneer het zover is. Er is vooralsnog veel goedbedoelde steun. Zo zei burgemeester Sebastiaan van 't Erve - in maart vorig jaar - dat hij de Canal Parade in de gemeente wil hebben. Toen ging de landelijke versie in Amsterdam niet door vanwege de coronapandemie. "We beginnen in Eefde en gaan gewoon door tot in Enschede. Iedereen kan met een boot het water op en laten we er iets moois van maken", vertelde hij toen. Uiteindelijk is het niet tot uitvoering gekomen. Tevens sprak het college in 2019 haar afkeer uit tegen de omstreden Nashvilleverklaring. Deze verklaring suggereerde dat homoseksualiteit een keuze is en dat het ‘te genezen’ is.

Oproep

Ben je een LHBTI+-er, woon je in de gemeente en heb je specifieke ideeën over wat er moet veranderen in Lochem? Deel het met journalist Jesse Sprikkelman via [email protected].
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.