'Almense Matthijs van Nieuwkerk veroorzaakte angstcultuur bij DWDD'

'Almense Matthijs van Nieuwkerk veroorzaakte angstcultuur bij DWDD'

De Volkskrant heeft een reconstructie gepubliceerd, over het terreur van Matthijs van Nieuwkerk. En het is nogal een uitgebreide, van bijna 10.000 woorden. Dit zou zich allemaal afgespeeld hebben achter de schermen van De Wereld Draait Door (DWDD).

In totaal sprak de krant met meer dan zeventig oud-­medewerkers uit de vijftien jaar dat het programma liep. Ruim vijftig van hen stellen dat achter de schermen sprake was van structureel grensoverschrijdend ­gedrag. Van Nieuwkerk zou extreme woede-uitbarstingen hebben gehad. Tientallen medewerkers kregen als gevolg hiervan burn-outs, ernstige psychische klachten zoals angst- en paniek­aanvallen en dergelijke. Sommigen zijn nog steeds verminderd inzetbaar of kampen nog altijd met angstgevoelens, nachtmerries of andere klachten.

'Het is meneer van Nieuwkerk voor jou'

Van Nieuwkerk had nogal de neiging om dicht bij mensen te gaan staan, om ze daarna helemaal kapot te schelden. Zo begint de reconstructie met het verhaal over een audio-technicus, die per ongeluk een opname van de repetitie door de uitzending heen startte. Getuigen zeggen dat Van Nieuwkerk hem verrot schold en onder andere riep: 'het is meneer van Nieuwkerk voor jou'. Er is ook veel kritiek op hoe BNNVARA destijds met klachten van redacteuren om ging.

Na aanleiding van dit stuk hebben ze meerdere ‘zeer indringende’ gesprekken gevoerd. Van Nieuwkerk heeft zelf uiteraard ook de mogelijkheid gehad om te reageren op het artikel. Hij zegt dat hem erg raakt dat redacteuren zich zo gevoeld hebben. Na eigen zeggen was hij fanatiek, eigenwijs en streng was.

Lees hier het hele artikel van De Volkskrant

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.