Lokale PvdA wil gratis mondkapjes voor minima

Lokale PvdA wil gratis mondkapjes voor minima

De PvdA-fractie in de Lochemse gemeenteraad stelde maandag mondelinge vragen over mondkapjes voor mensen met een laag inkomen. Ook wordt gevraagd naar (on)mogelijkheid om 1,5 meter afstand in acht te houden in de binnenstad van Lochem.

De PvdA reageert op het dringende advies van het Kabinet om mondkapjes te dragen in publieke binnenruimtes, zoals winkels en overheidsgebouwen. De eigenaar van zo’n voorzieningen kan het dragen van mondkapjes eisen.

De PvdA maakt zich zorgen over inwoners van de gemeente Lochem met een laag inkomen. "Hebben zij de financiële mogelijkheden om gezichtsmaskers aan te schaffen? En zo nee, hoe kunnen zij dan dit gezondheidsadvies volgen?", zo luidt de vraag aan het college van B&W. De fractie vraagt of het college bereid is om te kijken naar de mogelijkheid om kosteloos mondkapjes te verstrekken aan de doelgroep.

1,5 meter

Daarnaast is er de vraag over het belang van 1,5 meter afstand en de zorg over plekken in de gemeente waar dit lastig is na te leven, zoals de Lochemse binnenstad. De vraag luidt: "Welke (aanvullende) maatregelen gaat het college nemen om elkaar op 1,5 meter te kunnen passeren (bijv. door belijning op de straat, borden plaatsen etc.)?"

Het Lochemse college van B&W gaat niet actief gratis mondkapjes verstrekken aan mensen met een laag inkomen. Maar wie financiële problemen krijgt door de aanschaf van de gezichtsbescherming kan zich melden. “Dan vinden we een oplossing”, aldus wethouder Eric-Jan de Haan. Hij reageerde maandagavond op vragen van de PvdA-fractie.

Ook wil de PvdA weten of het college signalen heeft ontvangen over andere plekken waar het niet mogelijk is om elkaar op 1,5 meter te passeren? De wethouder gaf toe dat onder meer de Molenstraat erg smal is. "De straat is niet van elastiek en in de smalle Molenstraat is belijning nauwelijks mogelijk”, zo zei hij. Over de winkelnering en reclameborden die op straat staan zei De Haan: “Onze ondernemers willen graag een boterham verdienen."

Willen mensen wel mondkapjes dragen? We vroegen het... 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.