Houden mensen zich een beetje aan het mondkapjesadvies?

Houden mensen zich een beetje aan het mondkapjesadvies?

Landelijk is er bekend gemaakt dat het dringend advies is om mondkapjes te dragen in publieke ruimtes. Het is nochtans geen verplichting, maar een advies. Zijn de mensen in Zutphen ook bereid om dit advies op te volgen? En wat doen ondernemers met het advies? 

Verslaggevers Harm Seubring sprak met voorbijgangers. Lees verder onder de video...

"Sinds deze week draagt ons personeel mondkapjes. We zien ook zeker toename in de verkoop van mondkapjes, steeds meer klanten kopen een mondkapje en dragen er een", aldus Suus Lodewijs van HEMA Zutphen. Supermarkten, kledingwinkels, horecagelegenheden zijn verplicht om zich te houden aan de maatregelen. Of klanten een kapje moeten dragen mogen ze nog wel zelf bepalen. Zo hangen er bij sommige winkels al posters met het mondkapjesadvies en is het personeel wel verplicht om er één te dragen. 

Corona buiten de deur

"Het is goed dat het er is. Het is natuurlijk ook winkel afhankelijk, maar wij als personeel dragen nog geen mondkapje. Wel doen we er alles aan om corona buiten de deur te houden. Zo zetten wij in de winkel twee deuren open voor frisse lucht en komen er spatschermen. We zien niet echt mensen die de mondkapjes dragen, maar we zitten er wel zelf aan te denken om toch mondkapjes te dragen", benadrukt Valerie Lotgering van de Zuivelhoeve in Zutphen.

Het blijft dus nog een wel-niet spelletje of zo'n mondkapje nou nodig is. Tot nu toe blijft de mondkapjesplicht bij een advies en is het nog geen verplichting voor ondernemers. In de trein en in het ziekenhuis moet je er al wel één dragen. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.