Samen vissen voor cliënten de Hoge Weide in Lochem

Samen vissen voor cliënten de Hoge Weide in Lochem

Op donderdag 22 augustus organiseert Samen Vissen een speciale activiteit voor de cliënten van de Marga Klompe-afdeling De Hoge Weide in Lochem. Onder begeleiding van coach Rob van Hengelsportvereniging Laren-Lochem krijgen de cliënten de kans om samen te vissen. Deze activiteit biedt een waardevolle gelegenheid voor ouderen en gehandicapten om opnieuw in contact te komen met de natuur en met elkaar.

Tegen eenzaamheid

Eenzaamheid onder ouderen en gehandicapten is een groeiend probleem dat vaak onder de radar blijft. Veel van deze mensen ervaren een gevoel van isolement, veroorzaakt door beperkingen, verminderde mobiliteit of het verlies van sociale contacten. Ongeveer een kwart van de bewoners in zorginstellingen komt nauwelijks nog buiten, vaak omdat ze dit zelfstandig niet kunnen of omdat er geen begeleiding beschikbaar is. Onderzoek toont aan dat contact met de natuur en sociale interactie cruciaal zijn voor het welzijn en de gezondheid van deze kwetsbare groepen. Het Samen VISsen-programma speelt in op deze behoefte.

Samenwerking

Het Samen VISsen-programma biedt zorginstellingen de mogelijkheid om in samenwerking met lokale hengelsportverenigingen visuitjes te organiseren voor ouderen en zorgbehoevenden. Tijdens deze uitjes zorgen vrijwilligers van de hengelsportvereniging voor het benodigde materiaal, zoals hengels, aas, voer, en bieden zij begeleiding bij het vissen. De activiteitenbegeleiders van de zorginstelling regelen het vervoer naar de vislocatie, brengen stoelen, hapjes, drankjes en bieden zorgbegeleiding aan de deelnemers. Het enige wat de deelnemers nog hoeven te doen, is genieten van het vissen.

Een landelijk initiatief

Het Samen VISsen-programma is een initiatief van Sportvisserij Nederland, de federaties en lokale hengelsportverenigingen, in samenwerking met het Instituut voor Natuureducatie (IVN). Dit programma brengt zorgcentra in contact met lokale hengelsportverenigingen en maakt gratis visuitjes voor bewoners van zorginstellingen mogelijk. Dankzij dit initiatief kunnen kwetsbare ouderen en gehandicapten op een laagdrempelige manier genieten van de natuur en sociale interactie, wat bijdraagt aan hun welzijn.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.