EHBO’ers met nascholing klaar voor evenementen seizoen

EHBO’ers met nascholing klaar voor evenementen seizoen

Op 18 mei vond de jaarlijkse nascholing van EHV plaats, ditmaal georganiseerd bij de basisschool in Laren. Deze dag stond volledig in het teken van de nieuwste regels en richtlijnen voor Evenementen Hulpverlening, gepresenteerd door Gijs te Brake van MYN BHV. De cursus voor EHBDD werd verzorgd door Bob Klein Koerkamp, een ervaren instructeur uit Lettele. Daarbij was er ook een Ambulance medewerker aanwezig om instructies te geven voor de overdracht van de EHBO naar het ambulancepersoneel, en bijvoorbeeld wanneer je contact moet opnemen.

Doel van de cursus

Het doel van de cursus was om de deelnemers voor te bereiden op hun taken tijdens diverse evenementen. Eerste Hulp Bij Ongevallen is bij de meesten wel bekend. Maar voor een evenement is dit tegenwoordig niet meer voldoende. “Hier moet iemand aanwezig zijn die beschikt over een Evenementen Hulpverlening(EHV) en Eerste Hulp bij Drank en Drugs(EHBDD)” aldus Gijs. De groep bestaat uit 27 mannen en vrouwen, variërend in leeftijd van 25 tot 55 jaar, allemaal als vrijwilliger. Dit jaar leveren ze EHV bij evenementen zoals het Hazenbal, Koningsdag in Diepenveen, het Skinny Lizard festival, Reurpop in Ruurlo, de brommercross in Laren, de BMX wedstrijd in Dedemsvaart en het GDFestival in Laren.

Professionele ondersteuning

Hoewel het team grotendeels bestaat uit vrijwilligers, waaronder twee verpleegkundigen, wordt indien nodig ambulancepersoneel ingehuurd. Dit is bijvoorbeeld het geval bij evenementen zoals tractorpulling, waar extra medische ondersteuning gewenst is. De vrijwilligers komen voornamelijk uit Laren, maar er komen ook mensen uit Lochem en zelfs Winterswijk. Het team opereert onafhankelijk van lokale EHBO-verenigingen.

Het programma van de EHBO-dag

De EHBO-dag begon om 09.00 uur met een welkomstwoord, gevolgd door een uur waarin tussen de verschillende onderwerpen werd gerouleerd. Na een pauze en lunch, begon om 13.00 uur het oefen gedeelte met behulp van LOTUS. De LOTUSslachtoffers zijn echte mensen die wonden simuleren, zodat de vrijwilligers realistische noodsituaties konden oefenen.

Ambulance overdracht

Een belangrijk onderdeel van de cursus was het oefenen van de overdracht naar ambulancepersoneel. Dit is cruciaal voor een soepele en efficiënte hulpverlening tijdens evenementen. De cursus behandelde wanneer en hoe contact moet worden opgenomen met de ambulance en hoe de overdracht het beste kan plaatsvinden.

Met de jaarlijkse EHBO-dag hebben de vrijwilligers hun kennis en vaardigheden kunnen bijspijkeren en zijn ze weer goed voorbereid op de vele evenementen die nog op de planning staan.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.