Leerlingen van de meester G. Propschool vieren het Suikerfeest

Leerlingen van de meester G. Propschool vieren het Suikerfeest

Op vrijdag 12 april werden er door vrijwilligers van Ouder & Kind café ‘de Huiskamer’ in Lochem hapjes gemaakt voor de kinderen van de meester G. Propschool. Op deze manier wilden zij de kinderen meer te weten laten komen over de ramadan en het Suikerfeest. In elke klas werd uitleg gegeven over deze traditie en kinderen die zelf het Suikerfeest thuis vierden mochten hierover vertellen.

Jan Willem Oskam is directeur op de Propschool en is enthousiast over de viering: “Dit jaar is het voor het eerst dat we het Suikerfeest uitgebreid vieren. Het idee kwam van Anne ter Welle, een moeder in onze Oudercommissie. We hebben als school het idee meteen omarmd. Anne heeft via het Ouder & Kind café een groep ouders bij elkaar gekregen die vrijdagochtend tafels vol met hapjes hebben gemaakt. Wij zijn een openbare school en vinden het belangrijk dat kinderen leren over andere geloofsovertuigingen. Wij vieren niet alleen Kerst en Pasen, maar hebben nu dus ook het Suikerfeest gevierd.”. 

Andere geloven

Dat de leerlingen in aanraking komen met andere geloven vindt Oskam alleen maar goed: “We hopen hiermee de kinderen meer begrip en respect voor elkaar te laten hebben. Het gaat immers om de verbinding. Ook maakt het kinderen nieuwsgierig. De leerlingen van de bovenbouw willen bijvoorbeeld ook graag het Holi feest vieren en dan met gekleurd poeder gooien!”. Of de school ook andere feesten gaat vieren weten ze nog niet. Het ligt vooral ook aan de initiatieven die ouders hierin willen nemen. De school kijkt terug op een mooie samenwerking tussen de ouders van de eigen school en van Ouder & Kind café ‘de Huiskamer.

Wat doen ze eigenlijk met tijdens het Suikerfeest

Er wordt veel met elkaar gegeten en er worden cadeautjes aan elkaar gegeven. Ook met het geven van cadeautjes wordt er aan de armere gedacht. Elkaar steunen en voor elkaar zorgen is namelijk ontzettend belangrijk voor moslims.  Tijdens het Suikerfeest wenst iedereen elkaar Eid Mubarak of Eid al Fitr Mubarak. Hiermee feliciteer je elkaar met de goede afsluiting van de ramadan. Het Suikerfeest is een feest dat veel verder gaat dan alleen het eten van overheerlijke zoete hapjes. Samenzijn, een bezoek aan de moskee, vergiffenis, cadeautjes en uitgebreid eten met vrienden en familie. Eid Mubarak!

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.