Achterhoekse 3-MMC verkoper: 'Een meisje van 14 wilde het bij mij kopen'

Achterhoekse 3-MMC verkoper: 'Een meisje van 14 wilde het bij mij kopen'

De designerdrug 3-MMC is vooral in het oosten van het land erg populair. Jongeren gebruiken het veel en het is makkelijk te krijgen, omdat het gewoon legaal is. De Achterhoekse Lars verkoopt kilo's per maand van het spul.

Lars wil niet met zijn achternaam en woonplaats in de media komen, wel mogen we vertellen dat hij uit de Achterhoek en ook de LokaalGelderland-regio komt. Waar veel verkopers het legaal verkopen, doet hij het illegaal. Waarom? "Omdat dat makkelijker is en ik verdien er meer aan." Hij staat dus niet ingeschreven als 3-MMC-verkoper. Dit kan wel gewoon bij de Kamer van Koophandel. Ze betalen belasting over de producten wat ervoor zorgt dat de overheid ook wat aan de designer drug verdient.

De Achterhoeker verkoopt vele kilo's per maand. Hij heeft het idee dat het sinds de coronacrisis meer is geworden. "Dat kan toeval zijn. Maar je ziet wel veel dat jongeren zich vervelen en dan maar samen drugs gaan gebruiken." Jongeren benaderen hem door een sms te sturen. Hij promoot zijn verkoop niet op social media. "Er zijn er veel die dat wel doen, omdat ze gewoon ingeschreven staan. Maar als ze een verzoek krijgen van een 14-jarige gaan ze er gewoon heen. Dat is wel heel gek."

Jesse Sprikkelman over designerdrug 3-MMC...

Veel jongeren gebruiken de designerdrug, ook als ze minderjarig zijn. "Ik vraag altijd naar de leeftijd. Als ze onder de 16 zijn verkoop ik het niet aan ze. Dat gaat mij veel te ver." Maar hoe weet hij zo zeker dat ze niet liegen over hun leeftijd? "Dat weet je niet. Maar vaak kun je wel een inschatting maken als je ze ziet." Hij krijgt berichtjes van hele jonge kinderen. "Laatst vertelde iemand me dat ze 14 jaar was. Toen heb ik teruggestuurd dat ze het niet moet doen en voorzichtig moet zijn met dat soort middelen. Maar waarschijnlijk heeft ze het wel ergens anders gekocht."

'Gemeenten moeten informeren'

De verkoop die Lars doet is natuurlijk onderdeel van het probleem. "Maar", zegt hij, "ik ben voorzichtig en netjes. Meerderjarigen kunnen ook in de coffeeshop gevaarlijk spul halen. En cocaïne is, zelfs hier in de Achterhoek, binnen een uur te krijgen." Volgens hem ligt de oplossing bij de overheid. "Ze verdienen er geld aan maar ze informeren er bijna niet over. Gemeenten zouden jongeren moeten informeren met flyers. Zet een bekende jonge gast uit de regio op de flyer en je bereikt ze wel."

De politie gaf eerder op deze nieuwswebsite al aan dat ze zich zorgen maken om de drug. Ze krijgen er namelijk steeds meer meldingen van. "Het is echter niet zo dat we dagelijks meldingen krijgen of jongeren aantreffen die hier onder invloed van zijn", vertelde een woordvoerder. Hoe dat komt volgens Lars? "Omdat alle jongeren binnenzitten. Ook zijn, vooral de minderjarige, als de dood voor de politie. Je gaat ze echt niet te pakken krijgen. Ze verstoppen zich gewoon. Ze weten zelfs het spul verborgen te houden voor hun ouders."

Verslavend

3-MMC is heel erg verslavend. Je kan de drug snuiven, spuiten en slikken. Jongeren die er verslaafd aan geweest zijn zeggen dat ze nachten achter elkaar niet sliepen en dat hele stukken uit hun geheugen verdwenen zijn. Gebruikers kunnen erge hoofdpijn, misselijkheid, angst of paranoia ervaren bij teveel gebruik. In de dagen na het gebruik voel je je neerslachtig en depressief, wat ervoor kan zorgen dat je het nog een keer wil nemen. 

Ex-verslaafden leggen uit hoe het voor hun was...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.