'Een verbod op op partydrug 3-MMC slaat nergens op'

'Een verbod op op partydrug 3-MMC slaat nergens op'

Het verbieden van de drug 3-MMC lijkt niet echt een goed idee te zijn. Dat blijkt uit rondvraag van DrugsDialoog.nl. Ze vroegen verschillende experts om hun mening. De drug is in opmars in onze regio en omstreken.

Erik van Zuidam (voormalig directeur van een Veiligheidsregio in het land) vindt dat “er te weinig bekend is over de gezondheidsrisico's. Verbieden kan daarmee als middel erger zijn dan de kwaal.” Bart de Koning (journalist) geeft aan dat “verbieden nooit leidt tot minder vraag, wel tot illegaal aanbod, dus extra werk voor de politie.” Willem Scholten (consultant) wijst erop dat “een verbod van 3-MMC een inbreuk is op het vrij verkeer van goederen: 3-MMC valt niet onder de internationale drugsverdragen.”

Wat Machteld Busz (directeur Mainline) betreft is “regulering door de staat het betere alternatief”. Ook Kaj Hollemans (consultant bij KH Legal Advice) geeft aan dat “het beter zou zijn om de huidige, legale verkoop te reguleren, door middel van het stellen van regels en voorwaarden aan de verkoop. Daarmee kun je excessen voorkomen, het gebruik in goede banen leiden en mensen goed informeren over de risico's.”

Wat is 3-MMC

Het middel 3-MMC is een amfetamine-achtige stof die qua werking lijkt op mefedron (4-MMC), een middel dat op lijst I van de Opiumwet staat. 3-MMC is legaal. De productie van en handel in 3-MMC is toegestaan. Het middel wordt officieel geïmporteerd en er worden invoerrechten over betaald. 3-MMC wordt verkocht via webwinkels en smartshops. In verschillende regio’s, zoals de Achterhoek en de Veluwe, wint 3-MMC aan populariteit, vooral onder jongeren. Dit baart sommige burgemeesters zorgen. Daarom pleiten zij voor een verbod, ook al is er relatief weinig bekend over het gebruik en de risico’s van 3-MMC.

Vooral in ons deel van het land wordt 3-MMC gebruikt...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.