Move your body to the beat, het was het jaar van coke en speed

Move your body to the beat, het was het jaar van coke en speed

Dit jaar zijn er veel drugszaken geweest in de de regio. Van coke, wiet tot het nieuwe 3-MMC: het passeerde allemaal de revue in 2020. We zetten alles even op een rijtje voor je. 

Er zijn veel mensen aangehouden die met drugs op achter het stuur kropen. In februari gebeurde wel iets heel opvallends. De politie haalde een man van de weg die een zonnehemel op het dak van zijn 45 kilometer-wagentje vervoerde. Dit idee had hij bedacht na de inname van drugs.

Gevangenis

De meeste drugsdealers blijven ver weg van de gevangenis. Maar dit jaar waren er twee die daar anders over dachten. In januari werd een vrouw aangehouden nadat ze probeerde drugs de PI Zutphen in te smokkelen. In mei werden drie jongens aangehouden nadat één van hen drugs over de muur van de bajes probeerde te gooien.

Wat nog wat verser in het geheugen zit is het drugslab wat opgerold werd in Baak. De politie deed een inval aan de Dollemansstraat in Baak en trof een drugslab in aanbouw aan. Er werden twee verdachten aangehouden. De buurt was erg geschrokken van de nevenactiviteiten van hun buurman.

Lees verder onder de video...

Met regelmaat worden er in de regio wietplantages of drugslabsaangetroffen. "Het is een probleem. Je ziet vaak dat het bij de zwakkeren uit de samenleving terecht komt. Die dan een kwekerij beginnen omdat ze snel uit geldnood willen komen", legde politiechef Michel Beekhuis dit jaar uit in TafelPraat. "We weten ook dat softdrugs vaak een opmaat is naar zwaardere middelen." De politie beseft dat het niet uit te roeien valt. "Helemaal voorkomen kunnen we het nooit."

3-MMC

De nieuwe drug 3-MMC maakte ook een opmars dit jaar. Het is legaal en staat niet op de Opiumwet. Wel is de overheid bezig met een wet die groepen designerdrugs, waaronde deze en een hele boel andere drugs, te verbieden. Vooral jongeren lijken de weg naar de drug makkelijk te kunnen vinden. 3-MMC werkt stimulerend en licht bewustzijnsveranderd. Gebruikers van deze drug hebben vaak behoefte om contacten te maken en voelen meer zelfvertrouwen. Ook voelen ze zich alerter, blijer en kennen ze geen vermoeidheid. 

Er was ook nog eens leuk drugs-nieuws dit jaar. Het festival Mañana Mañana is samen met de Bronckhorster Brewing Company de brouwerij ingedoken om dit bijzondere biertje te ontwikkelen. En dat werd 'De Groene Buizerd' waar cannabisolie in verwerkt was.

Verder is in april een woning gesloten door de gemeente, omdat bewoners daar flink aan het dealen waren. Een man uit Zutphen kreeg drie jaar cel omdat hij XTC verstuurde via de post. In Empe werd afval van een hennepkwekerij gedumpt. Bij een drugsrijder vond de politie ook nog eens vals geld een wapens en zowel de gemeente Brummen als Lochem keken hoe ze het buitengebied veiliger konden krijgen, mede door de drugsoverlast.

In maart vertelde politie-teamchef Michel Beekhuis over drugs in de regio...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.