Opinie: Onze wet en regelgeving is de schuld van de drugslabs

Opinie: Onze wet en regelgeving is de schuld van de drugslabs

  •  'XTC is beter dan drank'
  •  11 december 2020
  •  

Verstuur een appje naar één van de vele drugsdealers die in de regio rondrijden en je hebt nog voordat je dit opiniestuk gelezen hebt een paar pillen of een zakje coke op tafel liggen. Vergeet je die paar pillen uit je jaszak te halen en betrapt de politie je erop? Dan is de kans groot dat ze alleen maar afgepakt worden. Dus is het verbaasd reageren op dat drugslab dat in Baak aangetroffen werd niet heel hypocriet?

Nederland verandert in een narcostaat, waar onze streek fanatiek aan meedoet. Er zijn hier veel boerenschuren te vinden dus genoeg plek om een illegaal lab te beginnen. Geen onlogische denkwijze: want waar vraag is, kun je met aanbod veel geld verdienen. Dat dacht ook de huurder van de schuur in Baak waar het AT zondag een inval deed.

XTC is een partydrug waar je dus amper aan verslaafd kan raken. En ja, het gaat geregeld mis met jongeren die XTC gebruiken. Maar dat komt voornamelijk ze het verkeerde spul gebruiken. De oplossing: legaliseer XTC en ga het in normale fabrieken maken, in plaats van in boerenschuren. Zorg dat er goed spul op de markt komt, waardoor je alle troep de wereld uit kan helpen.

"Je kunt veel beter hebben dat je tiener aan de XTC gaat, dan aan de drank"
Wim Noort

Je kunt veel beter hebben dat je tiener aan de XTC gaat, dan aan de drank. Het effect van XTC is spannender en leuker, wat snel voor voldoening zorgt. Drank blijf je maar doordrinken en daar raak je veel makkelijker verslaafd aan. Als je vanavond een pilletje XTC neemt is de kans klein dat je er morgen weer één wil. Maar doe het dan wel goed! Kom niet met vage regels aan zoals we momenteel hebben voor coffeeshops. Coffeeshops mogen het wel verkopen, maar niet inkopen. Dus dan is de kans dat er zooi in de schappen ligt nog steeds aanwezig.

Gros van de Nederlandse drugsgebruikers zijn zogenoemde 'yogasnuivers'. Doordeweeks werken ze hard en leven ze gezond, in het weekend komen ze helemaal los en gebruiken ze drugs als vermaak. Dat is veel gezonder en beter dan alle boomers die elke avond, ook doordeweeks, een biertje drinken.

Krom en onduidelijk

Ook binnen de politie leeft dit beeld enorm. Het is voor dienders lastig om te handhaven op drugs. Want de regels zijn krom en onduidelijk. Wat mag je nou wel bij je hebben? En wat niet? Ze mogen de coffeeshop niet op de bon slingeren voor handelen in drugs, maar de dealer die het verkoopt aan de coffeeshop weer wel. Vraag een politieagent om zijn eerlijke mening en hij zal je vast vertellen dat het gereguleerd moet worden.

Laat de overheid streng toezicht houden op de productie. Zorg ervoor dat we precies weten wat er gemaakt en verkocht wordt. Haal de drugs uit de donkere steegjes en verplaats het naar de verlichte pleinen.

Beelden van het opgerolde drugslab in Baak...

Je leest nu een opiniestuk. Het artikel is niet geschreven uit naam van LokaalGelderland, maar uit naam van de auteur. Jouw opiniestuk op LokaalGelderland.nl? Of meer weten? Klik dan hier
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.