Opinie: Een vastgoedmiljonair in het nauw maakt rare sprongen
- Houdt Zutphen zelf regie?
- 19 september 2020
- Lex Hemelaar
ZUTPHEN - De discussie over de voormalige Meisjesvakschool aan het Vispoortplein nadert zijn ontknoping. Vóór de zomer besloot de gemeenteraad dat het gebouw niet gesloopt mag worden. Om dat goed te borgen, is het noodzakelijk dat het een monument wordt. Nu wethouder De Jonge dat niet wil doen, neemt de raad het initiatief.
Uiteraard tegen de zin van eigenaar Goudkuil en zijn architect Courage. Zij proberen uit alle macht het tij te keren. Eerst hebben ze omwonenden bang gemaakt. “Als wij niet mogen slopen, verrijst er een torenhoge nieuwbouw dat jullie uitzicht bederft.” Bij de omwonenden brak het angstzweet uit. In allerijl stelden ze een brief op met de boodschap dat het iconische gebouw best tegen de vlakte mag, maar de bomen moeten blijven staan. Als doekje voor het bloeden.
Het duo eigenaar-architect bewerkten vervolgens de raadsleden. Ze kwalificeerden de erfgoedorganisaties die pleiten voor de monumentenstatus als ondeskundig. “Er is wat veranderd binnenin het pand en daarom is het geen monument.” Arrogant en kortzichtig. Ziet het er bijvoorbeeld in het historische Dat Bolwerck aan de Zaadmarkt van binnen nog precies zo uit als eeuwen geleden? Natuurlijk niet. Dus ook geen monument?
"De oppositie laat zich niet in de luren leggen door het charlatan-duo"
Verder stelt het duo dat er toezeggingen zijn gedaan en dat schadeclaims in het verschiet liggen als het een monument wordt. Bangmakerij. Het duo is met de eigen verwachtingen aan de haal gegaan en kan die niet meer scheiden van de feiten. Zwart op wit staat er namelijk niets. Tot slot had het duo nog een charme-offensief in petto. “Laten we met z’n allen in gesprek gaan en er iets moois van maken.” Een kat in het nauw maakt rare sprongen.
Wat zijn de meningen van omwonenden, eigenaar en architect waard bij het bepalen of het een monument wordt? Niets. Voor hen is geen rol weggelegd. B&W besluit en moet advies inwinnen bij erfgoedorganisaties. Deze organisaties zijn unaniem: Het gebouw is van grote cultuurhistorische waarde en moet een monument worden.
Verdienmodel van een miljonair
De raad neemt nu logischerwijs het initiatief. De oppositie laat zich niet in de luren leggen door het charlatan-duo. Ook de SP gaat hier niet in mee. Fractievoorzitter Nils Müller zegt daarover op de SP-website: “We willen niet dat ons erfgoed moet wijken voor het verdienmodel van een miljonair. Wij eisen van vastgoedbaas Willem Goudkuil dat hij respect toont voor ons historisch erfgoed. Wij eisen dat hij zijn plan om dure appartementen te bouwen staakt, en in plaats daarvan betaalbare jongerenwoningen gaat bouwen aan het Vispoortplein. Daarvoor hoeft het gebouw uit 1921 niet te wijken.” Duidelijker kan het niet.
De hamvraag is: Laat Zutphen zich koeioneren door een vastgoedmagnaat die cultuurhistorie vernietigt om nog wat plaatsen in de Quote 500 te kunnen stijgen? Of houden we zelf de regie over wat belangrijk is voor de stad?
Succesformule
Vastgoedontwikkelaars worden rijk door gebouwen voor een prikkie op te kopen, met de grond gelijk te maken en met nieuwbouw duur te verkopen. Zo is Goudkuil miljonair geworden. Meestal is dit een succesformule. Soms zit er een project tussen dat mislukt. Dat is ‘all in the game’. Het wordt tijd dat Goudkuil inziet dat de Meisjesvakschool zo’n project is. Daar zal hij vast niet wakker van liggen. Alleen zijn stroman en de architect maken nog stuiptrekkingen. Zij zien een mooie opdracht verdampen.