Opinie: Zutphen is van ons, niet van vastgoedmiljonairs

Opinie: Zutphen is van ons, niet van vastgoedmiljonairs

De Zutphense gemeenteraad debatteert dinsdagavond over de verkoop van een vijftiental panden die de gemeente in bezit heeft, zoals de Witte Vleugel op het ’s Gravenhof, een rijksmonument op de Zaadmarkt en verschillende woningen. Al met al moet de verkoop van vijftien panden de gemeente zo’n zes miljoen euro opleveren. Dat klinkt mooi, maar uiteindelijk komen we van een koude kermis thuis.

Er zijn twee redenen waarom verkoop van vastgoed een slecht idee is: Ten eerste omdat de woningzoekenden méér gaan betalen en ten tweede omdat de bevolking zeggenschap over haar eigen stad verliest. 

Gemeentelijke panden die worden verkocht, komen al snel in de handen van op winst beluste vastgoedmiljonairs terecht. Dit leidt ertoe dat woningzoekenden meer moeten gaan betalen. Het aantal woningen dat in Zutphen wordt opgekocht en verhuurd, is de afgelopen jaren  naar schatting met 17% gegroeid. Het gaat om zo’n 3.000 woningen in totaal. Beleggers verhuren deze woningen tegen torenhoge huren (dat noemen ze ‘buy to let’). Woningzoekenden met een normaal salaris moeten concurreren met vastgoedmiljonairs. Dat leggen zij af, waardoor zij of véél hogere prijzen betalen om een woning te kopen, of zij worden gedwongen te gaan huren. Bij diezelfde vastgoedmiljonairs! 

"Het is ook nadelig voor iedereen die al een woning heeft in Zutphen"
Nils Müller

Verkoop van gemeentelijke panden is niet alleen nadelig voor woningzoekenden. Het is ook nadelig voor iedereen die al een woning heeft in Zutphen. Zij zien hun stad veranderen zonder dat ze daar iets over te zeggen hebben. De nieuwe eigenaren van de verkochte panden hebben namelijk andere belangen dan de bevolking. Denk bijvoorbeeld aan de Oude Meisjesvakschool: bijna alle Zutphense volksvertegenwoordigers willen dat het beeldbepalende pand blijft staan zoals het er nu staat, maar uiteindelijk gaat een vastgoedmiljonair uit Apeldoorn erover en hij kiest natuurlijk voor de meest winstgevende optie. Het is daarom noodzakelijk dat democratisch gekozen organen –zoals deze gemeenteraad- zeggenschap houden over onze panden. 

Wat de SP betreft is de keuze voor verkoop van gemeentelijk vastgoed daarom in principe een verkeerde keuze. Het is enkel in het belang van vastgoedmiljonairs, want het maakt het vinden van een woning onnodig duur en het zorgt ervoor dat de bevolking niets meer te zeggen heeft over haar eigen stad. Iedereen heeft recht op een goed en betaalbaar huis en de stad is van ons, de inwoners van Zutphen, en niet van vastgoedmiljonairs.

Je leest nu een opiniestuk. Het artikel is niet geschreven uit naam van LokaalGelderland, maar uit naam van de auteur. Jouw opiniestuk op LokaalGelderland.nl? Of meer weten? Klik dan hier

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.