Opinie: De grote schertsvertoning
- Cultuurhistorisch besef
- 11 juli 2020
- Lex Hemelaar
ZUTPHEN - Het behoud van de voormalige Meisjesvakschool aan het Vispoortplein. Daar discussieerde de gemeenteraad over in juni. GroenLinks sprak aan het begin van het debat de wens uit dat er een einde zou komen aan de beschamende stroperigheid waarmee de raad met dit dossier omgaat. Het debat werd een schertsvertoning waarin de onduidelijkheid alleen maar toenam. Geheel te wijten aan GroenLinks.
Om aan alle onduidelijkheid een einde te maken, diende D66 en Burgerbelang een motie in die sloop te allen tijde uitsloot. Precies wat iedereen met een beetje cultuurhistorisch besef wil. Duidelijker kan het niet. GroenLinks probeerde de motie onderuit te halen met pietluttig gezwets over het al dan niet mogen slopen van binnenwanden en trapjes. Het mocht niet baten, de motie werd aangenomen.
GroenLinks toonde zich echter een slechte verliezer. Ze vindt dat je het pand best mag slopen als je de stenen aan de voorkant maar laat staan. Weg cultuurhistorie, maar dan lijkt het net alsof je toch je best hebt gedaan. Dus diende GroenLinks een motie van die strekking in. De raad maakte zich volstrekt belachelijk door ook die motie aan te nemen.
"Een kordate voorzitter had ingegrepen om de raad voor deze blamage te behoeden"
Zo kan het dus bestaan dat de gemeenteraad van Zutphen in meerderheid zegt dat ze linksaf gaat en nog geen twee minuten later in meerderheid besluit dat ze ook rechtsaf wil gaan. Een kordate voorzitter had ingegrepen om de raad voor deze blamage te behoeden, maar burgemeester Vermeulen liet het gebeuren. Nog geen jaar geleden stelde waarnemend secretaris Jeltema dat de gemeente Zutphen duidelijke keuzes moet maken in wat ze wel en niet wil. Zou de raad niet het goede voorbeeld moeten geven?
De onduidelijkheid met twee moties zijn koren op de molen van wethouder Annelies De Jonge. Die wil het liefste het monumentale pand slopen om nieuwe ontwikkelingen ruim baan te geven. Ze heeft daarover al een verstandhouding met de eigenaar, vastgoedmagnaat Goudkuil. Ze gaat dus verder op de ingeslagen weg en weet zich gesteund door de GroenLinks motie. Dat was tijdens het debat al duidelijk.
De Jonge schermt met schadeclaims als Goudkuil zijn zin niet krijgt. Bangmakerij, want er zijn geen toezeggingen gedaan door het college, althans niet op papier. Er is ook geen ontwikkelingsopdracht verstrekt aan Goudkuil. Het is onjuist om te stellen dat er geen weg terug is. Ze zegt de motie ‘niet slopen’ wel te willen uitvoeren. Dat kan ze dan heel simpel doen door van het pand een gemeentelijk monument te maken. Alle erfgoedorganisaties hebben haar dat ook al meerdere keren gevraagd. Maar De Jonge is niet te vertrouwen.
Een groot deel van gemeenteraad heeft dat nog niet zo lang geleden gezegd. Twee keer zelfs. Daarom kan de raad beter eieren voor haar geld kiezen en De Jonge een handje helpen. Via een motie kan de raad De Jonge opdragen gebruik te maken van haar bevoegdheid om van de voormalige Meisjesvakschool een gemeentelijk monument te maken. Dan is de schertsvertoning teneinde, red de raad het beschermde stadsgezicht en haar eigen gezicht.