Lochem viert Pride-maand juni groots. Dit is hoe

Lochem viert Pride-maand juni groots. Dit is hoe

De gemeente Lochem viert dit jaar in juni voor het eerst de Pride-maand. Met het evenement Trots In De Achterhoek nemen ze een voorbeeld aan andere Achterhoekse gemeenten, waar eerder al een pride georganiseerd werd. 

Liever luisteren? Beluister het gesprek met Renate Wijenberg van de gemeente Lochem...

Trots In De Achterhoek is ontstaan vanuit de Achterhoek Pride. Zij begonnen in 2022 met het organiseren van de evenementen. Waarom ook Lochem nu meedoet? “Als je kijkt naar de discriminatiecijfers dan zie je dat alleen al in Oost-Nederland meer dan 3000 meldingen van discriminatie zijn gedaan vorig jaar. Dat zijn heel veel meldingen. En daar willen we graag wat aan doen”, vertelt Renate Weijenberg van de gemeente Lochem. 

De hele maand

“We willen mensen uitnodigen het gesprek met elkaar aan te gaan. In plaats van te oordelen een vraag te stellen. Dat zou zo mooi zijn. Dat willen we met Trots In De Achterhoek willen bereiken.” Trots In De Achterhoek is de hele maand juni. “We willen iedere week iets organiseren. Vanaf 7 juni is de buitenexpositie Oud Roze bijvoorbeeld te bewonderen. Het gaat over de eerste generatie LHBTIQ+-ers.”

Het evenement heeft dus bewust geen Pride in de naam. “We willen namelijk aansluiten bij de brede doelgroep. Wij trekken het breder door aandacht te besteden aan mensen die op een andere manier gediscrimineerd of achtergesteld worden. Denk daarbij aan mensen met een beperking, met een religie of mensen met een andere huidskleur.” Pride is natuurlijk een allesomvattende term, die wereldwijd bekend is. Maar toch heeft de werkgroep besloten om de naam te veranderen. “De meeste mensen kennen het van de Canal Pride in Amsterdam. Als je die associatie hebt is het moeilijk om het beeld te vereenvoudigen naar het inzetten op de andere doelgroepen.”

Geen festival

Tijdens de eerste editie van de Zutphen Pride - in buurgemeente Zutphen - viel het vorig jaar op dat jongere bezoekers helemaal zichzelf konden zijn. Omdat ze voor het eerst met gelijkgestemden een drankje konden drinken. Komt er ook zoiets in Lochem? “Wij hebben er niet voor gekozen om een feest te organiseren. Maar wat niet is kan nog komen. We hebben ook alles afgestemd met de negen andere gemeenten die meedoen aan de Achterhoek Pride. Velen gaan echt voor het festival-idee. Wij houden het wat kleiner.”

De werkgroep van het Pride-evenement bestaat uit inwoners van de gemeente, waaronder Peter Hintzen. Waarom hij het zo belangrijk vindt dat Lochem de Pride-maand viert? “In een wereld waarin er allerlei tegenstellingen tussen mensen worden vergroot en 

buiten proporties raken is het belangrijk dat je in Lochem kan laten zien wie je bent en dat iedereen hier zichzelf kan zijn”, legt hij uit. 

De Lochemmer hoopt in de maand juni “leuke, leerzame en interessante ontmoetingen” te organiseren “tussen mensen die elkaar anders niet hadden ontmoet. Als er dan tijdens deze ontmoetingen vriendschappen ontstaan tussen die mensen dan zal ik dat als een hoogtepunt ervaren.”

Steeds meer regenboogkleuren in Lochem

De Lochemse politiek besloot vorig jaar dat de gemeente een regenboogzebrapad krijgt. LochemGroen! diende een motie hiertoe in, nadat ze zagen dat de gemeenteraad van buurgemeente Zutphen unaniem koos voor een regenboogpad. In Zutphen is deze onlangs officieel geopend. Lochem heeft de ambitie om 'm voor Coming-Out Day (11 oktober 2024) te openen. 

Een officiële regenbooggemeente is Lochem nog niet. Een woordvoerder van de gemeente zei daar eerder het volgende over in deze krant: "Het college van B&W steunt initiatieven als de Pride Week en de Paarse vrijdag op het Staring College. Ook hijsen we de regenboogvlag op Coming Out-day. Met de nog op te stellen inclusie-agenda wil de gemeente een gedragen fundament onder dergelijke uitingen leggen en meer bewustwording creëren."

Pride in Nederland

Nederland is altijd al een voorloper geweest wat betreft LHBTIQ+-acceptatie. De jaarlijkse Amsterdam Pride is een van 's werelds meest prominente LHBTIQ+-evenementen. Het vindt zijn oorsprong in het jaar 1996. Toen organiseerden verschillende activistische groepen de eerste Roze Zaterdag in Amsterdam, een evenement dat samenviel met de EuroPride van dat jaar. 

De Roze Zaterdag groeide al snel uit tot een jaarlijks terugkerend evenement, waarbij de nadruk lag op solidariteit, zichtbaarheid en het vieren van de LHBTIQ+-gemeenschap. In de daaropvolgende jaren evolueerde het evenement en werd het omgedoopt tot de Amsterdam Pride, waarbij diverse culturele, politieke en feestelijke activiteiten samenkomen gedurende een hele week in de zomer.

Tegenwoordig trekt de Amsterdam Pride jaarlijks honderdduizenden bezoekers van over de hele wereld. Naast de kleurrijke Canal Pride bijbehorende feesten - aan het einde van de week - omvat het programma ook debatten, kunsttentoonstellingen en filmvertoningen die LHBTIQ+-gerelateerd zijn. 

Juni is Pride-maand

In juni wordt in veel landen de Pride-maand gevierd. Het ontstaan daarvan vindt zijn wortels in de Stonewall-rellen van 1969 in New York. Deze rellen ontstonden als reactie op een politie-inval in de Stonewall Inn, een populaire ontmoetingsplaats voor de LHBTIQ+-gemeenschap. De rellen duurden enkele dagen en worden beschouwd als een keerpunt in de strijd voor LHBTIQ+-rechten, omdat ze leidden tot een grotere zichtbaarheid en organisatie binnen de gemeenschap.

In de jaren die volgden, groeide de Pride-beweging gestaag en verspreidde zich over de hele wereld. De eerste Pride-optochten vonden plaats in de jaren zeventig, waarbij activisten de straten opgingen om te pleiten voor gelijke rechten en sociale acceptatie. Sindsdien is de Pride-maand uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement dat niet alleen dient als een viering van LHBTIQ+-identiteit, maar ook als een herinnering aan de voortdurende strijd voor gelijke rechten en acceptatie. De Amsterdam Pride wordt overigens buiten deze maand gevierd, namelijk van 27 juli tot zondag 4 augustus. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.