Het is net-werken

Het is net-werken

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Werken in de recreatieve sector is leuk en afwisselend. Tenminste dat vind ik. Geen dag is hetzelfde en vaak lopen de dagen ook nog niet eens zoals ze van te voren in mijn hoofd zaten. Wat ik wel weet is dat ze voorbij vliegen, maar ook dat het soms lastig is om prioriteiten te stellen. Er zijn zoveel mensen met creatieve ideeën en initiatieven in onze gemeente en eigenlijk wil je overal wel recht aan doen. Mijn dagen bestaan doorgaans uit advies geven, kennis overdragen, plannen bedenken en uitwerken, luisteren, oplossingen aandragen en mensen en organisaties verbinden. Altijd vanuit de ambitie om te faciliteren en te verbeteren.

Ik heb bijna altijd goede zin en vaak zeg ik gekscherend ‘het is net werken’. Letterlijk en figuurlijk. Maar het is natuurlijk niet alleen maar lang leve de lol. Recreatie en Toerisme is in onze regio ‘serious business’. Het is een sector van belang, waar velen in de gemeente hun boterham mee verdienen. Tegelijk hebben we te maken met landelijke trends en thema’s als wetgeving en duurzaamheid. Veel ondernemers kampen met personeelstekorten en stijgende prijzen. Inspelen op de actualiteit en creatief en flexibel zijn met de middelen die er zijn, is soms echt een uitdaging.

Slapeloze nachten komen ook weleens voor. Een rondje over De Enk de volgende dag zorgt dan weer voor een fris hoofd en nieuwe inspiratie. Wandelen, fietsen en kunst en cultuur zijn over het algemeen de drie pijlers waarop recreatie en toerisme rust. Zelf krijg ik steeds meer het idee dat recreatie en toerisme op het gebied van welzijn in de lift zit. En dan met name als het gaat om bewustwording, zelfontplooiing en zingeving. Steeds vaker verschijnen er activiteiten als yoga, meditatie, een klankschalensessie of labyrint lopen op de agenda. Bijzonder en erg interessant, want laten we wel zijn, we moeten er ook voor zorgen dat recreatie en toerisme niet te veel druk op onze landelyke omgeving legt. En passen activiteiten als deze natuurlijk perfect in het plaatje.

Een paar weken geleden ontstond al brainstormend het idee om onder de paraplu van bijvoorbeeld ‘Zen in Lochem’ (werktitel) gedurende een aantal weken activiteiten, bedrijven, tips te bundelen die te maken hebben met gezondheid, welzijn, zelfontplooiing en bewustwording. Met als doel om de gemeente en met name de natuurlijke omgeving ook eens op een andere manier in de kijker te spelen. De Bachweken zeg maar, maar dan anders. Om daar handen en voeten aan te geven, en die hoeven nog niet in allerlei posities te staan, kunnen we wel wat hulp gebruiken. Tips, opmerkingen en geniale ideeën? Kom maar op!

En zo is het kringetje weer rond. Recreatie en toerisme kan best een essentiële rol spelen om onze omgeving leefbaar en gezond te houden. En daar werk ik heel graag aan mee.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.