SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Jesse Sprikkelman
© LGLD
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Terug naar 1492

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Het mocht de afgelopen zomer weer: op vakantie naar een ver oord. De afgelopen twee (corona)jaren hebben we heel Nederland wel gezien. We kennen alle wandelgebieden uit onze eigen omgeving en zijn allemaal wel een keer aan zee en in Limburg geweest. Oké, dat is misschien wat kort door de bocht. Maar dat we weer de grens over konden was een hele verademing.

Voor een reportage vroeg ik - vlak voor de vakantie - op het station van Lochem naar vakantieplannen. Ik verwachtte een hand vol mensen die in de buurt zou blijven, vanwege de extreme drukte op Schiphol. Er zijn inderdaad mensen die met de auto naar hun vakantiebestemming gaan. De voornaamste reden: vliegschaamte. Wikipedia: "Flight Shame of flygskam is een sociale beweging tegen het vliegen, met als doel de milieu-impact van de luchtvaart te verminderen." Vliegschaamte is trouwens over komen waaien het Zweden. Het land waar ikzelf twee weken doorgebracht heb deze zomer.

Vooropgesteld vind ik het heel erg dat we voor een paar tientjes naar een Europees land kunnen vliegen. Dat is not done. De EU zou moeten investeren in een goedkopere manier om het continent door te trekken. Door simpelweg de kosten voor een treinkaartje goedkoper te maken. Met de trein naar Brussel is vaak duurder dan met het vliegtuig. Maar toch... vliegschaamtefiguren laten hun droomreis naar Amerika of Suriname aan zich voorbij gaan, omdat ze de barmhartige Samaritaan willen spelen. Trots paradeerde ze deze zomer rond door ons land, omdat zij er bewust voor hebben gekozen niet ver op vakantie te gaan.

Leg zonnepanelen op je dak, zet de verwarming vaker uit dan aan, pak de fiets in plaats van de auto, koop niet elke maand nieuwe kleding, ga naar de kringloopwinkel, eet biologisch voedsel en ga zo maar door. Wanneer je dit allemaal doet mag je best, eens per jaar, naar een ver oord vliegen. Boek daar kamers in ecolodges en betaal CO2-compensatie bij je vliegticket. Reizen is niet alleen maar wijn drinken op mooie stranden. Maar ook culturen leren kennen en je horizon verbreden. Als we allemaal de vervuilende vliegtuigen links laten liggen moeten we weer met zeilschepen de wereld over. Net zoals in 1492.

Wanneer je niet in het vliegtuig stapt moet je jezelf recht in de spiegel aan kunnen blijven kijken. Het is dan ook heel belangrijk om niet op een andere manier te vervuilen deze zomer. De conclusie van een Universitair-professor. "In je eentje met de auto naar Zuid-Frankrijk rijden is slechter voor het milieu dan ernaartoe vliegen." Er is tevens veel onderzoek dat uitwijst dat we gelukkiger zijn als we ons geld aan ervaringen uitgeven, zoals op reis gaan, in plaats van aan spullen. Dus: zullen we volgend jaar weer lekker het vliegtuig pakken?

Jesse Sprikkelman

Journalist Jesse Sprikkelman schrijft geregeld een column voor LokaalGelderland.

Meer lezen van Jesse Sprikkelman?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.