SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Tryfena van Huenen-Notten.
© LGLD
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Gezond

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

De vrouw met obesitas, suikerziekte en hartkwalen heeft het vaccin genomen, nu is zij met het groene vinkje op haar gezondheid app gezond verklaard. Nu is haar buurmeisje van 24 jaar nog niet gevaccineerd, zij sport 3 keer per week, eet gezond en heeft corona gehad, ja als een flinke verkoudheid, maar ze heeft het gehad en zij heeft geen groen vinkje in haar app staan en dus is ze niet bewezen gezond. Het meisje is een potentieel gevaar voor de gezondheid van haar buurvrouw, omdat zij zich niet wil laten vaccineren. Vroeger hoefde je je niet te laten vaccineren als je de ziekte al had doorlopen. We kunnen het nu wel over allerlei varianten gaan hebben, maar het vaccin is ook ontwikkeld toen deze varianten er nog niet waren.

"Natuurlijk je kan pech hebben"

Wie van deze twee mensen is nu eigenlijk gezond? U kunt het vaccin nemen om alle goede redenen die u heeft kunnen bedenken, u kunt hem weigeren om net zoveel goede redenen. De keuze die er gemaakt wordt is om eigen gezondheid te beschermen. Ik slik niet uit voorzorg medicatie voor ziekten die ik misschien later zou kunnen gaan krijgen. Medicijnen zijn namelijk nooit zonder risico. Waarom zou je je dan laten vaccineren voor een ziekte dat jou amper ziek maakt, wanneer de kans erop erg klein is. Natuurlijk je kan pech hebben, maar je moet toch uitgaan van de risico’s dat je daarop hebt. Stel je hebt in jouw categorie de kans om 99,98% niet ernstig ziek te worden van covid, waarom zou je dan een vaccin nemen waarbij de veiligheid op lange termijn onbekend is? Om de obesitas buurvrouw te beschermen?

Waar is de verantwoordelijkheid van deze vrouw voor haar eigen gezondheid? Laat deze dame de hand in eigen boezem steken en gezonder gaan leven. Wanneer ik dat zeg, ben ik dus al een complot gek. Maar ik smeer mij ook niet in met zonnebrandcrème zodat mijn zoon zich niet verbrand in de zon. Dat heeft geen zin, ik slik ook geen paracetamol zodat mijn man geen hoofdpijn krijgt. Je doet iets alleen omdat je zelf beschermd wil zijn. Wanneer jij rookt, drinkt, ongezond leeft, is dat jouw keuze, jouw gezondheid. Daar heb ik niks mee van doen. Inmiddels is het bekend dat je met het vaccin nog steeds covid kan krijgen en doorgeven. Dus jezelf laten vaccineren is een persoonlijke overweging. Je bent misschien in de gezondheidsapp met een groen vinkje gezond verklaard, maar je kan nog steeds doodgaan aan ziekten.

Wij moeten stoppen met angst zaaien, stoppen met anderen verantwoordelijk maken voor onze gezondheid. Maak zelf de juiste keuzes en ga leven. Smeer je zelf goed in als je gaat zonnen, eet wat vaker bewust en houd je lichaam gezond met de juiste keuzes voor jou lijf. Als daar het vaccin bij hoort, dan heb je daar al het recht toe. Wil je dat allemaal niet, maar wil je geen vaccin, ook prima, jouw lijf, jouw keus. Maar maak mij niet verantwoordelijk voor jouw eigen slechte keuzes, dan neem ik de verantwoordelijkheid voor mijn goede en slechte keuzes. Ik ben klaar met de angst, het elkaar de schuld geven en helemaal van de vinger wijzende mensen die denken dat ongevaccineerden gevaarlijk zijn. Ik ben niet bang voor mensen die geen vaccin hebben genomen, net zoals vroeger toen ik ondanks mijn vaccinaties toch de bof kreeg, dat was gewoon pech hebben. Net zoals het pech is als je ondanks een gezonde leefstijl toch kanker krijgt, soms heb je gewoon pech.

Tryfena van Huenen-Notten

Onderneemster Tryfena van Huenen-Notten schrijft tweewekelijks een column voor LokaalGelderland.

Meer lezen van Tryfena van Huenen-Notten?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.