SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
 
© Eigen foto
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Geen nieuws meer

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Nederland kan niet zonder media. We kijken, lezen en luisteren massaal elke dag naar het journaal. Om de nieuwsitems op tv, radio of nieuwssite uit te zenden heb je wel journalisten nodig.

Journalisten die hun passie volgen en elke dag op pad gaan om hoor en wederhoor te plegen, beelden schieten en interviews te houden. Journalisten hebben helaas ook te maken met zinloos geweld. Je zou het niet denken maar het is echt zo. Afgelopen week was er in het nieuws dat de NOS hun logo’s van de satellietwagens gaat halen. Ze willen zo voorkomen dat ze bedreigd worden. Dagelijks krijgen deze journalisten en technici bedreigingen door middel van een middelvinger, scheldpartijen, tegen de wagen schoppen of zelfs plassen.

Echt, waar gaat dit heen. Hoe halen mensen in hun hoofd om zoiets te doen? Dit doe je niet. Journalisten doen ook maar gewoon hun werk. Ze krijgen opdrachten van hun baas om ergens een nieuwsitem van te maken. Ze rijden het hele land door om dit item kloppend te maken. Uiteraard kan niet iedereen zich vinden in alle nieuwsitems, en dat mag ook. We hebben allemaal vrijheid van meningsuiting. Maar bedreigen, schelden of wat dan ook, gaat echt te ver.

"Is dit wat we willen?"

Stel dat de journalistiek er mee stopt dan is er ook geen nieuws meer. Men is dan van niks meer op de hoogte. Is dit wat we willen? Nee, wat iedereen wil weten hoe het zit, van de hoed tot de rand. En het ergste is, hoe schokkender het nieuws is hoe meer mensen ernaar luisteren, lezen en kijken.

Nu had ik het over de NOS-satellietwagens maar die zien we hier in de buurt niet zo vaak. We kunnen het ook dichter bij huis zoeken. Ook in onze omgeving worden journalisten belaagd. Ze worden uitgescholden, krijgen een middelvinger of men pleegt vernielingen. Ze spreken een journalist aan over een item er roepen dat die niet klopt, maar ze lezen het wel. Ze lezen alles keer op keer en ze weten precies waar het over gaat. Deze belagers tasten de persvrijheid van de journalistiek aan.
Respecteer elkaar. Laat de journalisten veilig hun werk doen. Werk waar heel Nederland naar kijkt, luistert en leest.

Ellen Sprikkelman

Ellen Sprikkelman uit Brummen schrijft over wat haar opvalt in het dagelijkse leven. Van kleine tot grote dingen.

Meer lezen van Ellen Sprikkelman?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.