SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Tryfena van Huenen-Notten.
© LGLD
Houd LokaalGelderland in de lucht! Steun ons hier.

Tornado

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Het is voorspeld, wij krijgen een horror zomer! Met flinke hoge tempraturen net als vorig jaar. Het is tot nu toe geen tropisch Nederland geworden, maar horror kunnen wij sommige natuurverschijnselen wel noemen. In Nederland komt het bijna nooit voor, tornado’s. Natuurlijk kan je het bijna niet geloven dat er een echte tornado geweest is in Nederland. Veel vragen zich dan ook af of het niet stiekem gewoon een valwind is geweest.

Sinds ik Zutphen heb verlaten om in Rheden te gaan wonen, is het tot vorige week een echt rustig dropje geweest. Hier gebeurd eigenlijk nooit wat, als de politie al eens door het dorp rijdt, dan is het al sensatie. Ach, een ambulance ,en eens een schoorsteenbrandje, dat zijn dan wel de hoogtepunten in het dorp.

"De ochtend na de tornado was het raar om door het dorp te lopen"

Vorige week dinsdag trok er een tornado over ons dorp, en nee, niet zo’n alles verwoestende tornado die je in Amerika wel eens ziet. Maar toch verwoestend genoeg om in ons dorp meer dan 100 bomen omver te krijgen. Het dak ging eraf bij de kleedkamers van de voetbalclub, een stenen dug-out compleet weggeblazen. Vanaf de sportvelden over het dorp heen, in de richting van de Posbank trok de tornado een spoor van vernieling.

De ochtend na de tornado was het raar om door het dorp te lopen, het was heel erg onwerkelijk om te zien. Ik ben zelf nog nooit in een oorlogsgebied geweest, maar ik denk dat dit er veel van weg had. Huizen zonder dakpannen en ramen, bomen op auto’s, en ga zo maar door. Het was één grote ravage in het dorp. Ons huis stond 50 meter buiten de route van de tornado en wij hebben geluk gehad, onze schade was te verwaarlozen met wat er in het dorp aan schade te melden was.

Horrorzomer, waarschijnlijk zal dat qua tempraturen van vorig jaar niet meer inhalen. Maar wat onweer en noodweer betreft, hebben wij weer een record te pakken. Wij hadden een tornado, een echte die van Nijmegen tot in Zutphen een spoor getrokken heeft. Maar van mij mogen de spectaculaire weersituaties wel weer stoppen, geef mij maar een ouderwetse Hollandse zomer, met een bui, wat zon, de mooie wolken luchten en een lekker briesje, dat vind ik wel spannend genoeg!

Tryfena van Huenen-Notten

Tryfena van Huenen-Notten is een onderneemster en columnist. Twee keer per maand schrijft ze hier over wat haar opvalt in de Zutphense samenleving.

Meer lezen van Tryfena van Huenen-Notten?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.