Burgemeester Annemieke Vermeulen: 'Ik hoorde dat gay mensen toch angstig zijn om hand in hand op straat te lopen'

Burgemeester Annemieke Vermeulen: 'Ik hoorde dat gay mensen toch angstig zijn om hand in hand op straat te lopen'

De burgemeester van Zutphen, Annemieke Vermeulen, is dit weekend aanwezig geweest bij een LHBTI-bijeenkomst. Ze werd met de neus op de feiten gedrukt over de acceptatie in de gemeente. 

Op Facebook schrijft ze over de bijeenkomst. “Ik ervaar Zutphen als een open, hartelijke en tolerante gemeente. Maar hoorde dat gay mensen toch angstig zijn om hand in hand op straat te lopen”, legt ze uit.

Advertentie

Ze hoorde ook “over taboes die er nog zijn bij sportverenigingen en ook bij de gemeente.” Vermeulen roept LHBTI’ers op om vooral te melden wanneer je je niet geaccepteerd voelt. “Zutphen is regenbooggemeente en dat moet iedereen weten en ervaren”, beklemtoont ze. 

Regenbooggemeente, tussen aanhalingstekens 

Zutphen is een regenbooggemeente. Maar dat ze die titel niet altijd even serieus nemen bleek in januari van dit jaar. Toen sprak de politiek over het antihomopamflet, de Nashvilleverklaring. Buurgemeente Brummen besloot als tegengeluid de regenboogvlag te heisen. Ondanks geluiden van de politiek besloot Zutphen dit niet te doen. “De gemeente Zutphen is een regenbooggemeente, niet alleen wanneer dit extra in het nieuws is, maar alle dagen van het jaar. De Nashville verklaring verandert daar niets aan”, was de toelichting van wethouder Mathijs ten Broeke. Verslaggever Jesse Sprikkelman van deze nieuwswebsite overhandigde toen een regenboogvlag aan Ten Broeke, als tegenwicht voor zijn uitspraak. 

En dat is niet het enige moment dat Zutphen de vlag in de kast liet. In 2016 weigerde de gemeente om tijdens Coming Out Day de regenboogvlag te laten wapperen. Daarna zijn ze een regenbooggemeente geworden, en hijsen de vlag dus wel op deze dag. 

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.