SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Binnenstadsmanager Zutphen: 'We moeten in de binnenstad de samenwerking beter uitdragen'

ZUTPHEN - Er zou niet op de juiste manier samengewerkt worden in de Zutphense binnenstad. Althans, dat beeld hebben burgers. Dit blijkt uit de eerste resultaten van de enquête over het winkel & horeca-aanbod in Zutphen. 

Tientallen Zutphenaren geven in de enquête aan dat de samenwerking tussen ondernemers beter moet. Binnenstadsmanager Remco Feith klimt gelijk in de gordijnen wanneer we dit hem voorleggen. “Er wordt hartstikke goed samengewerkt. Kijk bijvoorbeeld naar al die evenementen die in de binnenstad zijn.” En juist de evenement worden door een paar Zutphenaren als voorbeeld genoemd. 

"Vanzelfsprekend is het praktisch gezien eenvoudiger om met je buren afspraken te maken"
Martijn Droog (Binnenstadsplatform)

Is er misschien sprake van eilandjesvorming? Dat ze wel willen samenwerken, maar alleen wanneer het in hun straat is? Festivalorganisator Hans Boersbroek zegt dat dat het geval is. “De horeca op de Groenmarkt levert ons financiële input voor Bevrijdingspop Achterhoek. Dat deden ze niet toen we nog op het ’s Gravenhof zaten.” Ook ondernemer Anton Menkveld zegt dat er clubjes ontstaan binnen de ondernemers. “We hebben geen concentratiegebied als horeca. Tja, dan krijg je verspreiding. Iedereen wil dat alles voor zijn deur gebeurt, wat logisch is want anders verdien je niks. Misschien moeten we gezamenlijk wat doen in het Vogelpark of op de Houtwal. Maar ik zie dat in de toekomst nog wel gebeuren hoor.” 

Martijn Droog, voorzitter van het Binnenstadsplatform: “Vanzelfsprekend is het praktisch gezien eenvoudiger om met je buren afspraken te maken. Er gebeurd best veel dus maar veel klagers vergeten zelf soms op een praktische en positieve manier mee te werken of bij te dragen aan leuke initiatieven.” En dat zorgt dus voor wat eilandjes. 

'Nog niet goed genoeg'

Er zijn dus wat eilandjes, maar er is wel sprake van een manier van samenwerken. Waarom krijgt niemand dat beeld dan? “Er wordt best veel samengewerkt maar dat wordt denk ik te weinig uitgedragen. Daar ligt een uitdaging”, aldus Droog. Dat de samenwerking niet goed genoeg uitgedragen wordt beaamd Feith. “De samenwerking is nog lang niet goed genoeg. We moeten het misschien beter uitdragen. Ik wil het absoluut niet heilig verklaren. Maar het is niet zo dat we niet samenwerken. We verzamelen bijvoorbeeld jaarlijks collectief een kwart miljoen per jaar om mee te kunnen samenwerken.” 

 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.