SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Burgerbelang na fataal bijtincident: 'lijn je hond aan als iemand dat vraagt'

  •  Bewustwording hard nodig
  •   16 september 2019 - 07:06
  •  

ZUTPHEN - Enkele Zutphense raadsleden reageren met afschuw op het dodelijke bijtincident in het Warnsveldse bos. Donderdag werd dwergteckel Takkie doodgebeten door een bullmastiff. Burgerbelang-raadslid Petra Ackermans roept Zutphenaren op om bewust te worden van de gevaren en rekening te houden met elkaar.

Ackermans was één van de initiatiefnemers van de motie 'Hond Veilig Zutphen' die eerder dit jaar werd ingediend in de gemeenteraad. Met die motie wilden de indieners het gesprek gaan over het hondenbeleid in Zutphen. Veiligheid is daar ook een onderdeel van. "We horen in Zutphen vrij weinig over bijtincidenten. Gelukkig maar. Maar dit incident is wel erg triest", vertelt Ackermans. "In Nederland hoor je het wel eens over een bijtincident met een mens, maar een hond is net zo erg."

Meldpunt

De gemeente Zutphen heeft wel een meldpunt voor gevaarlijke honden. "Maar de gemeente is een klein beetje machteloos daarmee, want die kunnen ook weinig maatregelen nemen. Wel kunnen we daarmee het probleem inzichtelijk maken." De politie of burgemeester kunnen wel besluiten dat een hond verplicht een muilkorf moet dragen, of moet worden ingeslapen. "Maar die laatste maatregel is iets wat je eigenlijk niet wilt."

"Met kleine hondjes kan het net zo goed misgaan"
raadslid Petra Ackermans

Extra maatregelen nemen ziet Burgerbelang nog niet direct zitten. "Er wordt nu onderzoek gedaan door de politie, dat moeten we eerst afwachten. Er wordt wel geroepen dat het een gevaarlijk ras is, maar met kleine hondjes kan het net zo goed misgaan. We kunnen nu lastig over nieuwe maatregelen spreken."

Losloopgebieden afschaffen?

Het fatale bijtincident gebeurde in het Veldese Bos. Daar mogen honden los rondlopen. Als de hond aan de lijn had gezeten was er misschien niets gebeurd. Dit soort gebieden afschaffen? "Dat is zeker niet de bedoeling. Wij pleiten zelfs voor meer losloopgebieden. Honden hebben het ook nodig om te kunnen rennen en ravotten. Heb je geen losloopgebied kan dat weer niet. Welk belang telt het zwaarst?"

Het is veel belangrijker om naar elkaar te luisteren, stelt het raadslid. "Heb je een hond en vraagt iemand hem aan te lijnen? Doe dat dan, u kent uw hond maar u kent de andere hond niet. Het is een dierlijk instinct. Dus het kan altijd misgaan. Luister naar elkaar. Het is een kleine moeite om je hond, ook in een losloopgebied, eventjes aan te lijnen."

Ook PvdA & CDA waren indieners van de motie 'Hond Veilig Zutphen'. Zij hebben niet gereageerd op vragen over dit fatale incident.

 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.