De Overtuin in Warnsveld uitgeroepen tot Monument van het Jaar

  •  Een erebordje voor de tuin
  •   10 september 2019 - 14:07
  • Laatste update: 10 september 2019 - 23:16
  •  

ZUTPHEN - Aankomend weekend wordt weer een nieuwe editie van Monumentendag gehouden. En daarbij is het ook traditie om in Zutphen het Monument van het Jaar uit te roepen. 

Jaarlijks wordt een monument in het zonnetje gezet als Monument van het Jaar.  Dit jaar krijgt De Overtuin die eer. Zaterdag, tijdens Monumentendag, wordt dit officieel bekend gemaakt bij het monument. 

De Overtuin

Dit rijksmonumentale park stamt uit 1832 en werd aangelegd door de toenmalige bewoner van het huis Willem van der Muelen. De tuin is een belangrijk onderdeel van de buitenplaats. Het park werd aangelegd met bijzondere bomen en heesters. Via slingerpaden werd de bezoeker door het park geleid en de zichtassen zorgen voor een relatie tussen het huis en de tuin.

Advertentie

Groen

Vorig jaar werd Molen Nooitgedacht, de molen op steenworp afstand van de Overtuin, uitgeroepen tot monument van het jaar. Volgens de gemeente is er een groot verschil tussen monumenten zoals de molen, en monumenten zoals deze tuin. “Een groen monument onderhouden vraagt veel aandacht. In tegenstelling tot een gebouwd monument is het altijd in beweging. Planten groeien, worden ziek of sterven en hebben constante zorg nodig om de historische aanleg afleesbaar te houden”, leggen ze uit.

Ze gaan verder: “In de Overtuin is een groep enthousiaste vrijwilligers actief om de tuin in stand te houden. Om de historische aanleg zichtbaar te houden is de stichting voornemens enkele groenstructuren te herstellen. Voor een deel is hiervoor een subsidie beschikbaar, maar voor een deel wordt nog gezocht naar middelen. Daarom heeft de gemeente besloten om het project te benoemen tot Monument van het Jaar.”

Historische tuin

Het bestuur is blij met de titel: “ Wij werken al jarenlang met een kleine hechte club vrijwilligers in de tuin, met veel respect voor de historische tuin. De tuin is een, groen, monument en zo gaan we er ook mee om. In de 14 jaar dat ik vrijwilliger ben in de tuin heb ik deze bijzondere en unieke tuin voortdurend mooier zien worden. Ik nodig u dan ook van harte uit om een bezoek aan onze tuin te brengen, zodat u zelf kunt ervaren waarom wij tot Monument van het Jaar zijn gekozen.”

De entree.

Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.