Heb je je stempas al klaarliggen? Dit moet je weten over de verkiezingen van donderdag

  •  De Europese Verkiezingen
  •   21 mei 2019 - 07:00
  •  

REGIO - We mogen weer naar de stembus! Donderdag stemt Nederland voor de Europese Verkiezingen! En ook in de regio gaan natuurlijk alle stemlokalen weer open. Maar wat moet je eigenlijk weten over die verkiezingen? We zetten vijf belangrijke dingen voor je op een rij. 

1. Waar stem je voor? 

Je stemt voor leden van het Europees Parlement! Dit belangrijke parlement heeft een hoop zetels, namelijk 751. Elk van de 28 lidstaten van de Europese Unie kiest daar een een deel van. Hoe meer inwoners een land heeft, hoe meer zetels. Nederland heeft er 26. 

2. Op wie kan ik stemmen? 

Je stemt gewoon op een Nederlandse partij! Dat kan de partij zijn waar je bij de lokale, regionale en landelijke verkiezingen ook op gestemd hebt. Maar dit mag natuurlijk ook een andere zijn! Er zijn een aantal nieuwkomers die meedoen aan de Europese Verkiezingen! Dat zijn De Groenen, van de regio&Piratenpartij, Jezusleeft en Volt Nederland. Verder doen alle partijen mee die in de Tweede Kamer zitten. 

3. Stemmen we op de nieuwe baas van Europa? 

Een soort van. In de Europese Commissie zit één commissaris uit elk land. Er is een president van de Europese Commissie. De president van de Europese Commissie is dus eigenlijk een soort premier. Hij heeft de hoogste positie binnen de EU. 

4. Wat moet ik meenemen? 

Om te kunnen stemmen neem je het volgende mee naar het stemlokaal: je stempas, en je identiteitsbewijs. Dit kan zijn je paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsvergunning zijn. 

5. Wanneer zijn de verkiezingen? 

Die zijn donderdag 23 mei! Vergeet niet te gaan. 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.