SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Alweer boze huurders op de stoep van woonbedrijf Ieder1

  •  Het is weer raak
  •   18 april 2019 - 16:00
  •  

ZUTPHEN - Opnieuw zijn huurders naar het kantoor van woonbedrijf Ieder1 gestapt. Dit keer ging het om 30 huurders uit de Zutphense wijk Het Waterkwartier. 

Zij boden het Woonbedrijf daar een ‘blunderboek’ aan, en eisten dat hun problemen worden opgelost. Woonbedrijf Ieder1 voerde de afgelopen jaren een renovatie uit die niet helemaal goed gelukt is, waardoor huurders in verschillende Zutphense wijken te maken kregen met klachten en een gestegen energierekening. De huurders uit het Waterkwartier eisen nu dat hun problemen worden opgelost. 

Blunderboek

Woonbedrijf Ieder1 zegde daarop toe dat zij binnen twee weken met alle bijna 40 huurders uit het ‘blunderboek’ contact opnemen, zodat de problemen kunnen worden opgelost en in kaart kunnen worden gebracht. De huurders uit het Waterkwartier volgden het voorbeeld van de huurders uit Noordveen. Zij boden enkele weken geleden een zwartboek aan aan het Woonbedrijf, waarop Woonbedrijf Ieder1 beloofde de problemen in Noordveen op te lossen, de te vroeg ingevoerde huurverhoging terug te betalen en een onafhankelijk onderzoek in te stellen.

"Vergelijkbare problemen spelen niet alleen bij Woonbedrijf Ieder1"
Nils Müller

SP-fractievoorzitter Nils Müller: “Huurders in heel Zutphen dwingen zeggenschap over hun woningen af. Wij gaan er van uit dat Woonbedrijf Ieder1 de klachten in het Waterkwartier minstens zo voortvarend gaat aanpakken als in Noordveen.” Hij gaat verder: “Het probleem is groter. Vergelijkbare problemen spelen niet alleen bij Woonbedrijf Ieder1, maar ook bij andere sociale verhuurders zoals Ons Huis en de David Evekinkstichting, maar vooral ook bij particuliere verhuurders. De belangrijkste oorzaak is het gebrek aan zeggenschap van huurders over hun eigen woning.”

Müller: “Een andere oorzaak van deze problemen is dat huurders van sociale huurwoningen worden uitgeknepen. Sociale verhuurders moeten namelijk enorme hoeveelheden belasting betalen aan het Rijk, zodat bijvoorbeeld de winstbelasting voor grote bedrijven laag kan blijven. Bij particuliere verhuurders worden huurders nóg harder uitgeknepen, ten behoeve van maximaal rendement voor de investeerders. Daardoor zijn huurders zich overal aan het organiseren. Zij willen een fatsoenlijke woning."

Maatregelen

De partij wil dat er snel maatregelen komen: “Maatregelen om huurders meer zeggenschap te geven over hun woning, huisjesmelkers tegen te gaan maar bijvoorbeeld ook maatregelen als een Woonlastenwaarborg, waardoor de huur na een renovatie nooit meer kan stijgen dan de daadwerkelijke energiebesparing.”


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.