4 en 5 mei in Zutphen.

Organisatie 5 mei festival Zutphen wil samenwerken met 4 mei comité, maar andersom niet

ZUTPHEN - In veel gemeenten wordt het herdenken en vieren op 4 en 5 mei door één club georganiseerd. Het 4 en 5 mei-comité wordt dat overal genoemd. Ook in Zutphen wordt herdacht en gevierd. Maar waarom werken ze niet samen? 

Dit jaar is er geen editie van Bevrijdingspop Achterhoek. Volgend jaar moet die er wel weer zijn! “We zijn bezig om te kijken hoe we kunnen samenwerken. Het liefst zien we gewoon dat je een club voor beide dagen bij elkaar krijgt. Zodat je een groot geheel hebt. Dat zou het mooist zijn”, aldus organisator Hans Boersbroek. 

"Het comité heeft zelf besloten om zich te focussen op herdenken"
Gemeente Zutphen

In Zutphen bestaat alleen het 4 mei comité. Een comité vanuit de gemeente, die de jaarlijkse herdenking organiseert. Samenwerken is in hun ogen niet nodig. “Het comité heeft zelf besloten om zich te focussen op herdenken en kiest er dus zelf voor om geen 5 mei comité te heten”, legt een woordvoerder van de gemeente uit. Boersbroek vindt dat “vreemd”, want “het is gek dat 5 mei niet betrokken wordt bij de herdenking. Je kunt beter de handen bij een slaan! Zeker als je kijkt naar 75 jaar vrijheid wat er aan zit te komen.” Het is niet onmogelijk om ooit samen te werken legt de woordvoerder uit, maar “voor nu weet ik dat de focus ligt op 4 mei, wellicht dat het in de toekomst nog gaat veranderen.”

Geld

Stel nou dat Zutphen wel een 4 en 5 mei comité had gehad. Wat Bevrijdingspop Achterhoek dan doorgegaan? “Als er één comité was geweest, en dus voldoende geld, dan had het door kunnen gaan.” Maar dat is dus niet het geval! “Als de gemeente uitgedragen had dat ze ook de vrijheid graag willen vieren biedt dat een stuk zekerheid.” 

"Wel is het zo dat ik graag zie dat bijvoorbeeld InZutphen hierin een sturende rol gaat spelen..."
Remy Koppel

Dit jaar wordt er een ander evenement gehouden rondom Bevrijdingsdag. Café Camelot plaatst een podium op de Groenmarkt. Eén van de organisatoren is Remy Koppel. Ook hij vindt een samenwerking tussen 4 en 5 mei geen slecht idee. Maar hij heeft ook nog wel wat anders voor ogen: "Wel is het zo dat ik graag zie dat bijvoorbeeld InZutphen hierin een sturende rol gaat spelen om het breder gedragen te krijgen voor het Zutphense publiek. En ook alle toeristen die Zutphen bezoeken de komende jaren."

Vooralsnog heeft het herdenken en het vieren organisatorisch niks met elkaar te maken in Zutphen. 

 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.