Zutphen wil Lange Hofstraat renoveren, maar het kost tonnen

Zutphen wil Lange Hofstraat renoveren, maar het kost tonnen

Als de gemeenteraad akkoord gaat met het ontwerp en de kosten, dan kan uiterlijk begin volgend jaar de schop in de grond van de Lange Hofstraat. De gemeente wil met de herinrichting een eerste stap zetten in de 'grote metamorfose' van de gehele binnenstad. De plannen om het 's Gravenhof autovrij te maken sluiten aan bij de plannen voor de Lange Hofstraat.

De herinrichting moet zorgen voor een betere bereikbaarheid en toegang naar de binnenstad. De focus komt hierbij te liggen op voetgangers en fietsers. De stoepen worden breder en de rijbaan smaller. De rijbaan komt iets hoger te liggen, om het hoogteverschil met de stoepen te verkleinen. De huidige stenen van de weg worden hergebruikt in de stoepen. Deze worden hierdoor gelijkmatiger en prettiger om op te lopen. Er wordt nu veel geklaagd over de huidige situatie: de stoepen zijn te smal en tijdens drukke dagen is het gevaarlijk voor zowel automobilisten als voetgangers. Ook krijgen de stoepen schuine randen, wat laden en lossen vergemakkelijkt. Tijdens de uitvoering van dit project wordt uitdrukkelijk gekeken naar mogelijkheden voor klimaatadaptatie, waaronder bijvoorbeeld afkoppelen van regenwater en vergroening. Verder is er aandacht voor een zorgvuldige inpassing van de kelderluiken. Per luik wordt de staat van de constructie in beeld gebracht en bekeken hoe deze kan worden hersteld/vernieuwd.

Ruim drie ton

Het ontwerp van de Lange Hofstraat is tot stand gekomen in overleg met de bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden. Als de gemeenteraad akkoord is, kan de aanbestedingsprocedure starten. De uitvoering begint in oktober en november van dit jaar of anders in maart of april volgend jaar. Als de werkzaamheden het laatste kwartaal plaatsvinden dan houdt de gemeente rekening met Bokbierdag en de intocht van Sinterklaas. Mocht de uitvoering volgend jaar plaatsvinden dan zal rekening worden gehouden met Koningsdag. De herinrichting van de Lange Hofstraat is geraamd op € 340.000,-.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.