De kastjes voor de mezen in Zutphen.

GroenLinks Brummen hangt uit protest een mezenkastje aan het gemeentehuis

BRUMMEN - De Brummense GroenLinks-fractie hangt donderdagochtend een mezenkastje aan het gemeentehuis. Dit om duidelijk te maken dat de gemeente deze kastjes weer moet gaan plaatsen. 

Journalist Jesse Sprikkelman in gesprek met Hennie Beelen. Lees verder onder de audio...

De gemeente heeft besloten te stoppen met het experimenteren met de kastjes. Vorig jaar zijn ze hier mee begonnen, maar nu gooien ze de handdoek al in de ring. Tweederde van alle 60 kasten werden door mezen bewoond en dat was ruimschoots meer dan de gemeente bij de start verwachtte. Bij aanvang van het project werd een bezettingsgraad van 50 procent als een succes gezien.

GroenLinks wil dat de kastjes weer opgehangen worden. “Deze bezuiniging vinden wij onacceptabel. De biodiversiteit in onze gemeente heeft het zwaar te verduren en het is uiterst belangrijk dat binnen onze gemeente op meerdere terreinen nadrukkelijk werk wordt gemaakt aan het verbeteren van de biodiversiteit. Natuurlijke predatoren hebben zo langzamerhand nauwelijks plek meer in onze leefomgeving en daar kunnen wij met z'n allen iets aan doen. Ook de gemeente dus”, legt de partij uit.

Andere werkwijze

Maar waarom hangen er geen kastjes meer in de gemeente? “In 2018 was het noodzakelijk om ruim 6 honderd rupsennesten in de lanen waar de mezenkasten zitten door een bedrijf weg te laten zuigen. In totaal zijn in de hele gemeente zelfs bijna 6 duizend rupsennesten verwijderd”, legt een woordvoerder van de gemeente Brummen uit. “Centraal bij de afweging voor het gemeentebestuur hoe we in 2019 de eikenprocessierups gaan bestrijden is de volksgezondheid. Dit betekent dat wanneer er bij belangrijke openbare plaatsen sprake is van een overlastsituatie door de rups, deze adequaat bestreden moet worden.”

De zegsman legt uit dat de gemeente overigens geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt! De werkwijze om de rupsen weg te krijgen heeft geen nadelige invloed op de aanwezige biodiversiteit. “Voor dit jaar heeft de gemeente dus voor deze effectieve manier gekozen en besloten de proef daarmee voor 2019 geen vervolg te geven.”

Adopteren

GroenLinks stelt verschillende kastjes ter adoptie. Inwoners kunnen er één voor 10 euro per jaar kopen. Daarvoor worden ze gebracht, opgehaald, schoongemaakt en zo nodig gerepareerd. “De plekken waar de kasten kunnen hangen bepalen we zelf. Gewoon in je tuin of bijvoorbeeld in een wijk waar de eikenprocessierups vorig jaar overlast bezorgde en uiteraard ook bij het gemeentehuis”, aldus de partij. 

Wat zijn mezenkastjes?
Mezenkasten worden ingezet om mezen de kans te geven zich te nestelen. Mezen, zowel jonge als oude, eten processierupsen en spelen, zo leert de praktijk, een prominente rol in de beheersing van processierupsen. Hoe meer mezen, des te minder vervelende rupsen


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.