Zutphense filmmaker lanceert crowdfunding voor eerste filmfestival-film

ZUTPHEN - Filmmaker Chris Frieswijk uit Zutphen, lanceert een Crowdfunding campagne. Het streefbedrag van 6.000 euro zal zijn eerste festival documentaire deels financieren.

Samen met filmproducent Bureau Beeldtaal Filmmakers in Deventer gaat hij een mini- documentaire maken in Tunesië, genaamd Het verborgen reisbureau van Oom Tahar, die in première zal gaan tijdens het Nederlands Film Festival (NFF) in september.

Jesse Sprikkelman in gesprek met Chris Frieswijk...

Regisseur Chris Frieswijk en Zwolse cameraman Chris Dunnink zijn met hun documentaireplan geselecteerd voor De Ontmoeting. Het landelijke ontwikkeltraject voor jonge filmmakers selecteert elk jaar een aantal veelbelovende plannen die in aanmerking komen voor realisatie. Documentaireproducent Moondocs uit Amsterdam, bekend van prijswinnende documentaire Living the Light – Robby Müller, ondersteunt de makers in de productie en verzorgt een deel van de financiering, op voorwaarde dat de Crowdfunding met succes wordt afgerond op 28 februari. De crowdfunding loopt via CineCrowd, het crowdfundingplatform voor filmproducties.

Missie

De documentaire zal gaan over de 80-jarige couchsurfer Tahar. De Tunesiër maakt het zijn missie reizigers het ware Tunesië te laten ervaren. Hij biedt ze een bank aan en reisadvies op maat. Hij komt in contact met reizigers via Couchsurfing, de online community waar locals een slaapplek aanbieden aan reizigers. Frieswijk ontmoette Tahar toen hij zes jaar geleden zelf op reis was in Tunesië. “Het is een markante man, die leeft met één gouden regel. Neem enkel wat je nodig hebt en geef weg wat je kunt missen.”

"Het is een portret van een land door de ogen van deze tachtigjarige idealist"
Chris Frieswijk

De regisseur is overtuigd van de kracht van het verhaal dat met Het verborgen reisbureau van Oom Tahar verteld kan worden. “Het is een documentaire van 6 minuten over authentieke ontmoetingen in een in toenemende mate individualistische wereld. Het is een portret van een land door de ogen van deze tachtigjarige idealist.” In de film gaat de kijker zien hoe het is om te gast te zijn bij Tahar. “We horen zijn ideeën over het land en maken kennis met zijn gewoonten. Hij is niet bang zich kritisch op te stellen tegenover anderen en dat werkt soms lekker ontnuchterend. Bovenal zien we hoe deze 80-jarige man de veerkracht kan vinden om zijn idealen hoog te houden. Een belangrijke vraag die we zullen stellen is: hoe verenigbaar zijn de 80 jaar oude idealen van hem en de werkelijkheid op straat?”

10 euro

De crowdfunding is inmiddels van start en zal tot eind februari doorgaan. Er kan vanaf 10 euro gedoneerd worden. Filmmaker Chris Dunnink ziet het als een buitengewone kans om hun (documentaire)filmtalent te laten zien aan een groter publiek. “Op het moment dat jouw mini- docu op het NFF draait, zal een groot publiek je werk zien. Dat kan als een katalysator gaan werken voor ons. We steken dan ook veel energie in de crowdfunding.”

Eerder maakten de filmmakers de mini-documentaire Syriana on the Road voor de Arabische televisiezender MBC2. Daarmee bereikten zij een miljoenenpubliek. De film ging over twee Syrische vluchtelingen die een foodtruck kopen in Zuid-Afrika en een nieuw bestaan opbouwen. Syriana on the Road is hier te zien.


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.