Het Stadhuis van Zutphen.

Ligt de lokale politiek te slapen?

REGIO - Oke… de lokale politici hebben uitgebreid kerstvakantie gevierd. Maar ook daarvoor leek het stil te zijn in het wereldje van de lokale politici. Hoe kan dit? 

De verkiezingen zijn voorbij! En door de bezuinigingen in Zutphen is er daar geen geld meer in de kas. Is dat de reden dat er, buiten de bezuinigingen zelf om, amper politiek nieuws is? 

"De financiële opgave dwingt ons als Raadsleden om onze rol nog serieuzer op te pakken"
Jasper Bloem (PvdA)

Jasper Bloem, van de Zutphense PvdA: “Voor een deel is het een compliment. Dat de raad en het college ondanks de enorme opgave de rust weet te bewaren. De financiële opgave dwingt ons als Raadsleden om onze rol nog serieuzer op te pakken. Er is nu geen tijd voor relletjes die nergens over gaan.”

Komkommertijd

SP’er Nils Müller legt uit dat het aan de tijd van het jaar ligt: “Enerzijds zijn er altijd periodes waarin het wat rustiger is en dan weer periodes waarin het drukker is, en zo bijna een jaar na de gemeenteraadsverkiezingen rond kerst en oud & nieuw is vaak zo’n moment waarop er weinig ‘spannende moties’, relletjes en gewaagde vragen zijn.” Hij concludeert: “Het is een beetje komkommertijd.”

Ook is Müller van mening dat het college druk is: “Het college is de rommel van de afgelopen jaren aan het opruimen en de gemeenteraad heeft een noodzakelijke miljoenenbezuinigingsoperatie vastgesteld - waarbij de voltallige oppositie onttrok uit het debat en tegen stemde zonder met een alternatief te komen.”

De Brummense GroenLinks-fractie geeft de media de schuld. “Helaas zien we jullie, en ook andere persmensen, weinig tijdens de raad. Kennelijk maken jullie andere keuzes. Er is genoeg interessant nieuws”, vertelt fractievoorzitter Hennie Beelen. Volgens haar spelen er genoeg dingen in Brummen. Maar halen deze simpelweg de media niet. 

Relletjes

Eén van de partijen die veel van zich liet horen vorig jaar in Zutphen is de SP. Opiniemaker Lex Hemelaar vindt het bijzonder dat specifiek deze partij zo stil is. “Nu de SP in het college zit, is ze ineens het braafste jongetje van de klas. Nog niet zo lang geleden liepen de jongens en meisjes van de SP de deuren plat om handtekeningen te verzamelen voor een extra glijbaantje in het zwembad, ook al was dat onbetaalbaar. Maar toen de sluiting van essentiële sociale voorzieningen zoals de bibliotheek en het Warnshuus dreigde, was de SP nergens te bekennen”, legt hij uit.

"Een andere reden is dat het nog steeds onduidelijk is hoe Zutphen in de financiële malaise terecht is gekomen"
Opiniemaker Lex Hemelaar

Hemelaar gaat verder: “Een andere reden is dat het nog steeds onduidelijk is hoe Zutphen in de financiële malaise terecht is gekomen. Binnen een half jaar werd het rooskleurige financiële plaatje ineens een doemscenario. De oorzaak ligt bij het vorige college. Met name het sociaal domein, toen aangevoerd door GroenLinks en PvdA wethouders. Meer weten we niet. Er komt een onderzoek maar de resultaten daarvan zijn pas komende zomer bekend. Daar vloeit dus geen bloed meer uit. Kortom, dit explosieve dossier is vakkundig onschadelijk gemaakt.”

Wist je dat…
In december 2017 en januari 2018 politiek nieuws, samen met 112 nieuws, met meeste werd aangeklikt op deze nieuwswebsite. Nu, december 2018 en januari 2019, staan de politieke nieuwsberichten onderaan in de lijst met leescijfers.

Proefbalonnetjes

Volgens Hein Brunsveld (CDA) gaat het vuurwerk binnenkort weer beginnen. “Sinds deze week is het reces weer voorbij en maken we ons op voor, hopelijk, een mooi en energiek jaar. Wij blijven het college goed volgen en absoluut bevragen met zinvolle vragen en opmerkingen.” Brunsveld beaamd dat er minder ideeën gespuid worden omdat de gemeentespaarpot leeg is. “Het oplaten van proefballonnetjes wordt wel iets lastiger de komende tijd omdat er geen ,of in elk geval erg weinig, geld is voor nieuwe ontwikkelingen.”

"Dat slaat nergens op"
Antje van Dijk (VVD)

Hebben de partijen alle koek opgemaakt tijdens de verkiezingen? Nee, denkt VVD-fractievoorzitter Antje van Dijk. “Dat slaat nergens op. Er is veel werk gaande en volgende week zullen we eerst een aantal forumbijeenkomsten hebben en dan twee weken later een raad. Door de nieuwe indeling van aparte avonden voor forum en raad is de tussentijd nu soms wat langer”, legt ze uit. 

Bezuinigingen

Uiteraard zijn er wel de bezuinigingen, waar de politiek veel tijd in stak. “In december heeft een raadsvergadering plaats gevonden met een behoorlijk debat over het Warnshuus en de bibliotheek”, noemt Antje Van Dijk als voorbeeld. “Op het moment dat de discussie over de bezuinigingen begon, had ik niet verwacht dat ik ooit een mail van een journalist zou krijgen dat het stil zou worden in de lokale politiek”, zegt Bloem daarover lachend. Hij geeft wel aan dat daar inderdaad veel tijd in gaat zitten. 

"Misschien komt het omdat er gewoon een keigoed college zit"
Nils Müller (SP)

“Ik vond het de afgelopen tijd best spannend, met de bibliotheek en dergelijke zaken. Maar misschien komt het omdat er gewoon een keigoed college zit, dan krijg je dat”, zegt Nils Müller (SP).

Meer op één lijn

Martine Westerik (GroenLinks) lijkt hét antwoord op de vraag te hebben! Ze geeft het meest logische antwoord: “Na mijn inziens ligt de raad veel meer op één lijn dan dat het af en toe lijkt, zoals bij de begrotingsavond. De samenwerking en overleg met meerdere partijen is wel echt goed. 

 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.