Zutphenaar wil gele hesjes-protest bij stadhuis organiseren

ZUTPHEN - De Zutphense Karel Kersten wil graag een gele hesjes-protest organiseren in Zutphen. Dit aandacht te trekken bij de politiek, voor mensen die het moeilijk hebben in de gemeente. Er is veel kritiek op zijn plan

“Ik wil een vreedzame optocht met gele hesjes organiseren. Er gaat natuurlijk niet gereld worden. Wij hebben ook dingen hier die aandacht moeten krijgen”, leg hij uit. De ‘Gele Hesjes’ ('Gilets Jaunes’) is van oorsprong een protestbeweging uit Frankrijk. Honderdduizenden demonstranten voeren sinds vorige maand actie tegen de forse stijging van de brandstofprijzen. De fransen geven het economische beleid van president Macron de schuld ervan. De protesten lopen inmiddels fors uit de hand: er zijn al twee doden gevallen en honderden gewonden. De demonstranten willen dat de verhoging van de accijns teruggedraait wordt. De Franse regering houdt tot nu toe voet bij stuk.

"Waarom zou in Zutphen zo’n wandeling niet georganiseerd kunnen worden?"
Karel Kersten

Kersten plaatste een bericht op Facebook met zijn idee. Het bericht werd gepubliceerd in de populaire Facebookgroep ‘Je bent een echte Zutphenees als je’. Verschillende reacties laten blijken dat de post niet gewaardeerd werd. Mensen laten weten het 'dom' en 'niet slim' te vinden om zoiets te posten. Er zou ook al melding bij de politie gedaan zijn van de post. De beheerders van de groep hebben het bericht later op de avond verwijderd.

De Zutphenaar: “Waarom zou in Zutphen zo’n wandeling niet georganiseerd kunnen worden? Het volk wat, bijvoorbeeld in het Waterkwartier, op de SP gestemd heeft krijgt gewoon geen aandacht van de politiek. En dat is niet goed.” 

Medestanders

Kersten, zelf PvdA-stemmer en gepensioneerd journalist, wacht op medestanders zodat hij het kan gaan organiseren. “Ik wacht op enthousiaste reacties. Als die er zijn gaat het zeker door.” Hij snapt het een zware lading krijgt door de problemen die er in Frankrijk zijn. “We gaan geen auto’s in de fik steken of deuren van de kerken in rammen. Het ’s Gravenhof blijft gewoon heel. Wat in Frankrijk gebeurt is niet oké.” Hij gaat verder: “Maar de manier van protesteren kan ook in Zutphen. De gemeente heeft veel uitkeringstrekkers! We willen ondersteuning bieden bij mensen die het moeilijk hebben, en geen steun krijgen van de politiek.” 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.