GroenLinks maakt zich druk over hulpdiensten-zendmast Almen

GroenLinks maakt zich druk over hulpdiensten-zendmast Almen

De fractie van GroenLinks in de Lochemse gemeenteraad maakt zich zorgen over een nieuwe zendmast die sinds 5 november bij de brandweerkazerne van Almen is geplaatst. Het is een P2000/C2000-mast waarmee hulpdiensten communiceren. GroenLinks stelde er maandagavond vragen over.

De mast is geplaatst aan de Whemerweg aan de zuidgevel van de brandweerkazerne. GroenLinks vindt de hoogte van zes meter vrij laag omdat en vraagt zich af wat de gevolgen van elektromagnetische straling kan zijn voor de nabij gelegen basisschool, kinderdagverblijf, kerk en horeca.

Vergunningvrij

Een dergelijke zendmast kan vergunningsvrij worden geplaatst. GroenLinks vroeg waarom er niet met de inwoners van Almen is overlegd. Het college wil immers dichterbij haar inwoners staan, zo stelt de partij. Overigens maakt GroenLinks zelf deel uit van dat college, samen met GB en VVD.

Burgemeester Sebastiaan van 't Erve gaf antwoord op de vragen. Hij vertelde dat de Veiligheidsregio vorig opdracht gaf tot een onderzoek naar de bereikbaarheid van alle 59 locaties binnen de regio. Daarvan waren er 6 niet in orde, waaronder Almen. Dat was voor het college aanleiding om in te stemmen met de plaatsing.

Over de straling zei Van 't Erve dat de apparatuur voldoet aan zowel Nederlandse als Europese regels hiervoor. Daarom was er geen aanleiding om daar bedenkingen bij te hebben. "Ik weet dat er mensen zijn die gevoelig zijn voor elektromagnetische straling. Dat is echter een landelijke discussie", aldus de burgemeester. Er was derhalve geen aanleiding om een andere locatie te overwegen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.