Zutphenaren willen 'wijnlint' maken op de plek van het Witte Lint

ZUTPHEN - Het Witte Lint gaat verdwijnen. Dat is één ding wat zeker is. Maar wat er op de plek van het lint gaat komen is nog niet bekend. Als het aan Zutphenaar Harry de Jong ligt worden er druiven geteeld voor wijn. 

Harry de Jong en zijn dochter Lilly-Ann de Jong (tevens GroenLinks-raadslid) zien het helemaal voor zich. Een lint aan druiven. “Wij stellen voor het Witte Lint om te vormen tot de langste wijngaard van Nederland”, roepen ze trots. Het idee is niet zomaar aan komen zetten. “We zijn eigenlijk op zoek naar een stukje grond, dat wat groter is dan onze achtertuinen, om zelf druiven te planten om later wijn van te maken”, legt Harry de Jong uit. De twee hebben een cursus wijnbouw gevolgd voordat ze aan het project begonnen. 

"De N348 zou dan een mooie toegang bieden tot het wijngebied de Achterhoek"
Harry de Jong

De Jong gaat verder: “Bij die cursus zagen we kort geleden het etiket van een fles ‘Linge Wit’ en dat bracht ons op het idee om van het Witte Lint een lange wijngaard te maken. Dat zou niet alleen leuk voor ons zijn, maar uiteindelijk voor heel Zutphen! Het zou ook leuk zijn voor de provincie Gelderland, omdat zij in 2003 een initiatief hebben genomen om Achterhoekse boeren te scholen in de wijnbouw. De N348 zou dan een mooie toegang bieden tot het wijngebied de Achterhoek.”

'Serieuze kans'

Het idee is al ingediend bij de provincie. Daar is het doorgestuurd naar de ontwerper van een nieuw plan voor de rondweg. “Afgelopen week, toen duidelijk werd dat Het Witte Lint geen toekomst meer had, hebben we het ook naar de gemeente gestuurd omdat we op LokaalGelderland moesten lezen dat er woensdag een nieuw ontwerp met de gemeente en de bomenstichting besproken zou worden.” Hij gaat verder: “Vanuit de gemeente hoorden we donderdag dat wij eigenlijk ook bij die bijeenkomst hadden moeiten zijn, maar om onduidelijke redenen niet uitgenodigd waren. Dat was jammer, maar ons idee is nog maar kortgeleden ontstaan. Voor komende donderdag willen wij ons idee toch publiekelijk maken in de hoop dat het nog een serieuze kans krijgt.” 

"Het lijkt ons geweldig als er veel enthousiaste Zutphenaren gedurende het jaar werken aan de Zutphense Rondwegwijnen"
Harry de Jong

Ze zeggen zich hard te gaan inzetten om hun plan werkelijkheid te maken. Maar daar hebben ze wel wat hulp bij nodig. “Volgens ons biedt ons plan veel mogelijkheden om er na een door velen betreurt kunstwerk een gezamenlijk ‘werkwerk’ voor terug te krijgen. Immers die druiven groeien niet vanzelf, zeker niet op zo’n lang traject. Het lijkt ons geweldig als er veel enthousiaste Zutphenaren (zoals bij het schilderen van de Oude IJsselbrug) gedurende het jaar werken aan de Zutphense Rondwegwijnen. Dat stukje N348 wordt dan in meerder opzichten en verbindingsweg.”

Wijnstad

Als het plan waarheid gaat worden willen ze van Zutphen een echte wijnstad gaan maken. “Het lijkt ons geweldig als Zutphen dan een mooie wijnstad wordt, landelijk bekend van de Langste wijngaard van Nederland. Wie weet hebben we tegen die tijd niet alleen een bokbierfeest maar ook het jaarlijkse Zutphense wijnfeest!”

Heb jij ook een leuk (serieus) idee als vervanging voor Het Witte Lint? Wij zijn benieuwd! Mail naar reageren@lgld.nl.

Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.