Kans groot dat Warnsveldse bibliotheek moet sluiten
De Warnsveldse Meindert met een protestbord om zijn nek.

Kans groot dat Warnsveldse bibliotheek moet sluiten

De kans is enorm groot dat de Warnsveldse bibliotheek op termijn gaat verdwijnen. Bij de enorme bezuiningsopdracht wordt mogelijk ook bezuinigd op de bibliotheken. "We weten dat het niet mogelijk is om beide vestigingen open te houden", zegt wethouder Mathijs ten Broeke. De subsidie wordt mogelijk gekort met 125.000 euro, vanaf 2020.

Tijdens een forumavond over de bezuinigingen stelde hij dat als er een vestiging sluit, het sowieso die in Warnsveld is. "De sluiting van de bibliotheek in de Zutphense Broederenkerk, is voor het college nooit onderwerp van gesprek geweest. Want dan zitten we straks met een gigantisch gebouw zonder functie." Dat houdt in dat de andere vestiging in de gemeente, die in Warnsveld, over blijft. "Wat "

Smeekbede

De Warnsveldse Meindert Hagenbeek is woest over het plan. Met een groot bord om zijn nek zat hij bij de bijeenkomst. Daarop stond een smeekbede. "Eerste amputatie was de burgerbalie, tweede mogelijke amputatie de bibliotheek", valt er op de lezen. "Voorkom daardoor 'Op sterven na dood'". Op een kwade toon vroeg hij aan de wethouder wat het college voor ideeën heeft om het Warnshuus open te houden. "Want daar drijft het buurthuis op", aldus Hangenbeek.

Lees verder onder de foto...

De bibliotheek zit in het Warnshuus.

Volgens Ten Broeke zijn er wel mogelijkheden om het Warnshuus open te houden. "Deze vraagt spookt ook door ons hoofd. We weten ook dat we snel om tafel moesten met het bestuur van het Warnshuus en ook de Dorpsraad. Op dit moment is de exploitatie al lastig. Ik wil het zo breed mogelijk bekijken. En ik wil ook kijken wat we eventueel kunnen vestigen op deze plek. Ik denk dat er zeker kansen zijn."

Ten Broeke benadrukt wel dat zij niet bepalen of de vestiging dichtmoet. Echter gaan ze er wel vanuit dat met de verminderde subsidie niet twee vestigingen open gehouden kunnen worden. De raad moet ook nog akkoord geven voor het bezuinigingsvoorstel.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.