Ook SP springt in de bres voor Zutphense bibliotheken

ZUTPHEN - Ook de Zutphense SP-afdeling gaat de bibliotheek steunen. Ze gaan de bibliotheek helpen met het verzamelen van handtekeningen voor het openhouden van de bieb. SP-afdelingsvoorzitter Ellen Jager: "De bibliotheek is een belangrijke voorziening en die mag niet verloren gaan."

Gemeente Zutphen moet stevig bezuinigen. Dat komt voornamelijk door bezuinigingen die de Rijksoverheid bij de gemeente heeft neergelegd. Het college van burgemeester en wethouders moet daardoor elk jaar 13 miljoen euro bezuinigen en stelt voor € 150.000,- van die bezuiniging bij de bibliotheek te halen. Directeur Huis in ’t Veld gaf daarop aan dat deze bezuiniging mogelijk zou kunnen leiden tot sluiting van de bieb in Warnsveld of zelfs de vestiging in de Broederenkerk in Zutphen. De SP wil dat voorkomen.

"De bibliotheek speelt een belangrijke rol in de Zutphense gemeenschap"
Ellen Jager (SP)

SP afdelingsvoorzitter Ellen Jager: "De bibliotheek speelt een belangrijke rol in de Zutphense gemeenschap. De afgelopen jaren is er veel in de bibliotheek geïnvesteerd, waardoor het veel meer is geworden dan een hele grote boekenkast. De bibliotheek is een plek waar kennis wordt uitgewisseld, waar gestudeerd wordt, waar mensen elkaar ontmoeten, waar laaggeletterdheid wordt tegengegaan en digitale vaardigheden worden aangeleerd. We mogen niet het risico lopen dat dat voor Zutphen verloren gaat."

Motie

Niet alleen de SP wil de bibliotheek helpen. Ook Burgerbelang heeft al aangegeven steun te bieden. Zij willen een motie gaan indienen om te zorgen dat het bezuinigingsvoorstel uit de programmabegroting geschrapt gaat worden. Echter gaat de SP vooralsnog de motie niet ondersteunen. Fractievoorzitter Nils Müller: "Burgerbelang moet de motie nog afmaken. De motie is nu niet volledig, want er zit geen dekkingsvoorstel bij. Dus zolang de motie niet af is, kan ik ook niet zeggen of we hem steunen of niet. Ik weet namelijk niet waar ze het geld vandaan willen halen om de bezuinigingen terug te draaien."

De SP-vrijwilligers gaan donderdagavond voor het eerst de deuren langs met de petitie.


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.