De IJsseklade-mummie wordt volgende week uitgepakt

  •  Beeld wordt uitgepakt
  •   24 augustus 2018 - 08:05
  •  

ZUTPHEN - Vrijdag 31 augustus wordt het beeld van Ida Gerhardt onthuld op de vernieuwde IJsselkade in Zutphen. De dichteres staat op het punt waar de IJssel en Berkel samenkomen en kijkt uit over haar geliefde rivier. De onthulling van het beeld is om 16.45 uur en vindt plaats in het bijzijn van onder meer kunstenares Herma Schellingerhoudt, Gerhardts biografe Mieke Koenen en burgemeester Annemieke Vermeulen.

Het beeld staat als een tijdje bekend als de IJsselkade-mummie. Dit omdat het beeld ingepakt is en er hierdoor uitziet als een mummie. Omwonenden zijn niet te spreken over de 'onrespectvolle manier' waarop met het beeld omgegaan wordt. 

Het beeld van Ida Gerhardt is gemaakt door de Zutphense kunstenares Herma Schellingerhoudt op initiatief van de Stichting Ida Gerhardt Poëzieprijs. Het is gemaakt in opdracht van de gemeente Zutphen, met een bijdrage van de heer Bernard ten Doeschate.

Grote betekenis

Ida Gerhardt (1905-1997) is van grote betekenis voor Zutphen. Ze schreef over de stad en over de IJssel waardoor ze Zutphen extra identiteit en kleur gaf. In en voor Zutphen is vooral bekend haar lange gedicht Dolen en Dromen waarin ze een (gedroomde) wandeling door de stad beschrijft. Op ten minste vijf openbare plekken in de stad staan dichtregels van Gerhardt en daar komt nu een beeld bij. Het standbeeld van Ida Gerhardt is een waardevolle toevoeging voor de IJsselkade, voor Zutphen en voor de Zutphense allure van de dichteres.

Beeldhouwer

Kunstenares Herma Schellingerhoudt heeft het beeld van Ida Gerhardt vervaardigd. Begin dit jaar startte de kunstenares met het maken van het beeld. Van half januari tot half februari hebben veel geïnteresseerden de werkzaamheden gevolgd in haar atelier. De Zutphense beeldhouwer is onder meer bekend van haar project De Conferentie in Dat Bolwerck.

 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.