De Zutphense Hannie zoekt de moordenaar van haar opa
De Deventerweg in de oorlog.

De Zutphense Hannie zoekt de moordenaar van haar opa

Het was 8 april 1945. Zutphen werd bevrijd. Voor Hannie Veldhuizen kwam de vreugde samen met groot verdriet. Het is ook de dag waarop haar opa, een Zutphense politieagent, vermoord is. Vermoord midden op straat. 

Veldhuizen is nu 77 jaar en woont ondertussen in Den Helder. Ze is druk aan het pluizen in haar familiegeschiedenis. Ze wil weten wie haar vader is, en is benieuwd wie haar opa vermoord heeft. "Ik ben nu 77 jaar. En wil het graag nog weten, nu het nog kan", vertelt ze. 

"Hij kon niet naar het ziekenhuis. Want de bruggen lagen eruit"
Hannie Veldhuizen

Haar opa werd op de hoek van de Weg naar Laren doodgeschoten. Een kogel in zijn long zorgde dat hij kwam te overlijden. "Hij kon niet naar het ziekenhuis. Want de bruggen lagen eruit. Op een kruiwagen is hij naar het GGD-gebouw gebracht. Ik liep daarbij, en heb hem zien sterven", vertelt Veldhuizen ietwat geëmotioneerd. 

Verzetsheld

Haar opa was toen zo'n 53 jaar oud. Hij heeft tijdens de oorlog in het verzet gezeten. "We zijn er nooit achtergekomen wie het was. Hij zat in het verzet, dus misschien was het een NSB'er. Ook kan het een verdwaalde Duitser zijn. Maar misschien zelfs een Canadees, die niet wist wat zijn uniform betekende." Veldhuizen wil graag een oproep plaatsen. "Hopelijk zijn er nog mensen in Zutphen die de verhalen kennen of zelf uit die tijd komen. Hopelijk kan iemand mij vertellen wie mijn opa vermoord heeft." 

"Elke dag denk ik er wel even aan"
Hannie Veldhuizen

En niet alleen over haar opa's dood heerst een mysterie. Ook over wie haar vader eigenlijk is. "Want ook met die zoektocht ben ik bezig." Veldhuizen heeft gewacht met zoeken zodat haar moeder en stiefvader overleden zijn. "Ik loop er al jaren mee. Ik ben ook al jaren op zoek. Elke dag denk ik er wel even aan. Ik heb dingen ontdekt over familie en over hem. Maar de mensen die familie zijn houden de boot af." De reden? Die denkt ze wel te weten. "Er schijnt nog een testament te wezen, daar zijn ze denk ik bang voor. Maar daar ben ik absoluut niet op uit." 

Vaderdag

Dat precies op vaderdag haar oproep onze redactie bereikte was geen vooropgezet plan. "Zo had ik het nog niet eens bekeken. Maar mooi symbolisch is het wel. Hopelijk levert het ook wat op." 

Ben of ken jij iemand die meer weet over de vader van Hannie Veldhuizen? Of over de moordenaar van haar opa? Haar telefoonnummer is te verkrijgen via onze redactie, mail naar [email protected].

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.