Zutphense SP-leden stemmen in met coalitieakkoord, maar wat als ze dat niet deden?

ZUTPHEN - De leden van de SP hebben ingestemd met het Zutphense coalitieakkoord. Dat klinkt als iets kleins, maar als ze geen fiat gegeven hadden was de SP uit de coalitie gestapt. 

Tijdens de ledenvergadering dinsdagavond hebben alle leden hun mening gegeven over het coalitieakkoord van GroenLinks, PvdA, VVD en SP. Unaniem hebben ze voor gestemd. "Bij de SP zijn de leden de baas. Daarom gaat de ledenvergadering over coalitiedeelname", legt fractievoorzitter Nils Müller uit. "Vanavond is het aan u om de balans op te maken: treedt de SP met Mathijs ten Broeke als wethouder toe tot het college?", sprak hij de leden toe. De ledenvergadering is na discussie unaniem akkoord gegaan met coalitiedeelname van de SP. De stemming was schriftelijk en anoniem. 

Weg uit de coalitie

De uitspraak van ledenvergadering is bindend bij de SP, dus als ze niet akkoord gegaan waren "was het hele feest niet doorgegaan", vertelt Müller. Als de leden tegen gestemd hadden waren ze uit de coalitie gestapt. "Dus dat was best nog even spannend."

Woensdag is ook de ledenvergadering van de PvdA. Ook deze is bindend voor de partij.   

 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.