'Er moeten bussen voor ouderen door het Zutphense winkelgebied gaan rijden'

ZUTPHEN - In een forumvergadering werd maandagavond gesproken over het openbaar vervoer in de gemeente. Volgens vier partijen (BewustZW, GroenLinks, PvdA, VVD en Stadspartij) biedt het openbaar vervoer niet overal genoeg dekking. Vooral voor ouderen is het soms lastig om op plaats van bestemming te komen. 

De partijen zien elektrisch personenvervoer en het elektrificeren van het bestaande vervoer als een serieuze optie. Hierdoor zou mede de verkeersdrukte in de binnenstad kunnen afnemen. In Deventer rijdt al zo'n OV-verbinding. De provincie en de gemeente hebben daarvoor wat in de spaarpot gedaan. "Dit kan in Zutphen ook. Het moet goedkoop en slim. En dat kan Zutphen", vertelt Kees Lustenhouwer. Hij was inspreker in de forumvergadering en vertegenwoordigde de 'ouderen' in de gemeente. 

"Hartstikke leuk die middeleeuwse stenen, voor toeristen, maar niet voor ouderen"
Inspreker Kees Lustenhouwer

Volgens Lustenhouwer komen ouderen nu niet de stad in. "Je kiezen rammelen achter je oren of je benen doen het niet meer. Hartstikke leuk die middeleeuwse stenen, voor toeristen. Maar niet voor ouderen." Het idee is om de bus door het centrum te laten rijden. De inspreker oppert om haltes te plaatsen voor verschillende winkels en restaurants. "Ondernemers zijn enthousiast", beklemtoont de Zutphenaar die beweert met verschillende ondernemers over het idee gesproken te hebben. 

Nog meer OV? 

Huibert Brouwer (D66) geeft aan het een goed initiatief te vinden, maar heeft wat twijfels: "Moet ik me voorstellen dat een elektrische minibus tijdens de winkeltijden door de Beukenstraat of Korte Hofstraat (winkelgebied, red.) rijdt?" Burgerbelang heeft ook wat twijfels, vertelt Emrah Yildirim: "Zutphen heeft al genoeg OV-mogelijkheden. Waarom moet daar nog meer bij komen? Denk aan Plus-OV of andere vervoersmaatschappijen." Frans Manders daarop namens mede-indiener PvdA: "PlusOV brengt de ouderen niet tot in de binnenstad. Er kan een mooie samenwerking in ontstaan."

Onderzoek

Er zou eerst onderzoek gedaan moeten worden, denkt Dolf Logemann (GroenLinks): "We moeten uitzoeken waar de gaten in het OV-netwerk zit. Denk aan inderdaad de binnenstad, de Hoven en in het weekend ook Warnsveld. Maar ook de plek waar ouderen wonen." 

"Als we zelf alles gaan moeten betalen wordt dat een onmogelijke opgave"
Wethouder Coby Pennings

 De SP twijfelt of er wel geld voor vrijgemaakt kan of moet worden. "Er komt een nieuw college, en die moeten op de centen gaan letten. Om nou plotseling zoveel miljoen uit te gaan geven aan bussen lijkt mij een rare berekening", aldus SP'er Mart de Ridder. Wethouder Coby Pennings: "De provincie Gelderland is een rijke provincie. Maar het is soms nog wel lastig om daar geld los te peuteren. Als we zelf alles gaan moeten betalen wordt dat een onmogelijke opgave."  

BewustZW diende de motie in. Doordat een forumlid in de file stond konden zij geen antwoord geven op de vragen. De motie krijgt een paar aanpassingen, en wordt dan meegenomen naar de gemeenteraad. 

 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.