Burgemeester Annemieke Vermeulen legde een krans.

Zutphen herdacht laffe oorlogsdaad op de IJsselkade

ZUTPHEN - 73 jaar geleden gebeurde er wat verschrikkelijks in Zutphen. De Hanzestad heeft nog geen tijd gehad om de verschrikkelijke V1-ramp in buurgemeente Warnsveld te verwerken. 

Tien verzetstrijders werden terechtgesteld en geëxecuteerd op de kade. Hun lichamen werden in de IJssel gegooid. Een van hen overleefde de executie. Een kogel ketste af op een knoop van W. van Benthem en hij hield zich voor dood en kon zich in veiligheid brengen nadat ook hij in de IJssel werd gegooid.

Donderdag werden de slachtoffers van deze laffe daad herdacht bij het monument aan de IJsselkade. Ruim 50 leerlingen van de Zutphense basisschool De Bongerd waren aanwezig bij de herdenking. Leerlingen uit groep 8 droegen een gedicht voor. 

Toespraak

Ook werd er een krans gelegd, en burgemeester Annemieke Vermeulen hield een toespraak. "Als we alleen al naar dat gebouw kijken (hoek IJsselkade/Marspoortstraat, red.), en gelukkig ziet het er naar uit dat het binnenkort wordt opgeknapt, dan woonde daar tot kort voor de oorlog Walraven van Hall. Hij woonde daar negen jaar en was werkzaam in het bankwezen van Zutphen. Later werd hij bekend als de ‘Bankier van her verzet’. Hij was een spil in het nationale verzet, met name omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog een groot deel van de activiteiten tegen de bezetter financierde. Dit verhaal over Walraven van Hall is verfilmd en draait nu in de bioscoop. Daarmee wordt het verhaal over verzet en vrijheid verteld", vertelde ze. 

Leerlingen bij het monument.
Er waren verschillende toespraken.

 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.