Goede Vrijdag: vrij of werken?

REGIO - Komend weekend is het Pasen, en dat betekend dat het vandaag Goede Vrijdag is. Op deze dag herdenken christenen de kruisiging en dood van Jezus op de heuvel Golgotha nabij de stad Jeruzalem. Goede Vrijdag lijkt steeds minder speciaal te worden. Eerder was iedereen vrij, maar nu zit dat anders.

Het is nog steeds een officiële feestdag, maar geen verplichte vrije dag. Veel grote bedrijven werken gewoon door. "Wij zijn gewoon aan het werk", vertelt de receptioniste van een grote werkgever in Zutphen. Ook vrijwel alle winkels zijn gewoon geopend, al gaan sommigen eerder dicht.

Scholen

Scholen daarentegen zijn wél gesloten. Althans, voor de leerlingen. "De leerlingen zijn vandaag vrij, maar de leerkrachten niet" vertelt een medewerker van Kindcentrum Het P@rk. "Die hebben studiedag en zijn dus aan het werk." Een paar jaar terug is de verplichte vrije dat uit de onderwijs-cao gehaald.

"We kijken ieder jaar hoe we de vrije dagen laten vallen"
Baudartius College

Ook alle middelbare scholen in de regio zijn vandaag vrij, al is dat niet verplicht. "We kijken ieder jaar hoe we de vrije dagen laten vallen" vertelt een medewerker van het Baudartius College. "Dan kijken we ook naar tentamens en andere vrije dagen. Dit jaar hebben we er dus voor gekozen Goede Vrijdag als vrije dag te bestempelen. Vorig jaar was de school gewoon open."

Overheid

Overheidsinstellingen zijn wel helemaal gesloten. "Wij hebben een verplichte vrije dag", vertelt Gert-Jan van Dijk van de gemeente Brummen. Maar dat is niet overal zo. Er zijn landelijke cao-afspraken over vrije dagen, maar gemeenten kunnen ook zelf verplichte vrije dagen instellen, bijvoorbeeld bevrijdingsdag. Daarnaast dus ook dagen als vandaag. "Maar onder de rivieren is dat vaak Carnavalsmaandag. Boven de rivieren is dat vaak Goede Vrijdag. Als we kijken naar Brummen is sinds jaar en dag binnen de lokale verlofregeling Goede Vrijdag als lokale feestdag aangewezen."

Gemeenten kunnen dus zelf bepalen of ze geopend zijn of niet. De gemeente Bronckhorst is bijvoorbeeld wel gewoon, volgens reguliere openingstijden, geopend. De gemeente Lochem is wel gesloten. De medewerkers van de gemeente Zutphen zijn ook gewoon aan het werk. Als je in Zutphen bent moet je wel opletten: je kan gewoon gratis parkeren, de handhavers zijn dus niet aan het werk om een parkeerbon uit te schrijven.

 

 

Lees ook: Betaald parkeren op feestdagen: Hoe zit het?


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.