Warnsveld herdacht meest recente V1-inslag

ZUTPHEN - Loco-burgemeester Patricia Withagen leest de namen op van de slachtoffers van de V1-ramp in Warnsveld. 73 jaar geleden werden 21 huizen verwoest. Net zoals dit jaar viel die dag op de woensdag voor pasen. 

Leerlingen van de Adriaan van de Ende school in het dorp herdenken de ramp elk jaar. Withagen in haar toespraak: "Voor jullie, jongens en meisjes van de Adriaan van de Endeschool, voelt dat waarschijnlijk als heel lang geleden. Dat is begrijpelijk."

Ze gaat verder: "Vroeger vertelden mijn ouders en mijn opa en oma de verhalen over de oorlog. Waarschijnlijk hebben jullie opa en oma de oorlog al niet meer meegemaakt. Hoe langer het geleden is, hoe minder mensen de vreselijke oorlog hebben meegemaakt, en hoe minder mensen de verhalen nog kunnen vertellen." Bij het herdenkteken op de Molenbult werden woensdag bloemen en kransen gelegd.  

Fout

Het is de meest recente dodelijke V1-inslag die ons land gekend heeft. En het ging ook nog eens om een foutje. De lancering was mislukt. De bom stortte neer op het dorp nadat bij laag overvloog.

De leerlingen lopen rond het monument.
Withagen en twee leerlingen leggen een krans.
Ook andere individuen brachten bloemen.

Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.