Er is een stembiljet verdwenen bij de niet afgesloten stembussen

Er is een stembiljet verdwenen bij de niet afgesloten stembussen

Twee stembussen op het Stadhuis in Zutphen zijn een tijdje niet afgesloten geweest, zoals het wel zou moeten. Uit een reactie van de gemeente blijkt ook dat er een stembiljet verdwenen is. 

De gemeente bevestigt dat de stembussen niet op slot zaten. "Het klopt inderdaad dat bij de start van de dag de stembus op het gemeentehuis niet meteen op slot is gedaan. Wel is er voordat het stembureau open is gegaan gecontroleerd dat beide stembussen leeg waren", legt een woordvoerder uit. Een half uur na de opening zouden de kliko's op slot gedaan zijn. 

Uit het proces-verbaal van het stembureau blijkt dat er bij de gemeenteraadsverkiezingen geen verschil is tussen het aantal toegelaten kiezers en het aantal stembiljetten in de stembus. Echter is dit bij het referendum anders. Daaruit blijkt dat er één stembiljet minder aangetroffen is in de stembus ten opzichte van het aantal toegelaten kiezers. "Dit zou mogelijk verklaard kunnen worden doordat een kiezer ervoor gekozen heeft om het stembiljet voor het referendum niet in de bus te doen."

Turflijst

Echter moet het genoteerd worden wanneer iemand zijn stembiljet niet inlevert. Dit is niet gebeurd. "Er wordt een turflijst bijgehouden met mensen die toch niet stemmen. "Dat gebeurt soms als iemand een statement wil maken en het biljet terug geeft. Als het druk is kan bij het tellen blijken dat er een verschil is. Proces verbaal melden. Of vergeet het stembiljet in te leveren of het toch mee naar huis neemt. Of vergeet het stembiljet in te leveren of het toch mee naar huis neemt." 

"Soms weet je niet waar een biljet blijft"
Woordvoerder gemeente

Echter is de turflijst van dit stembureau leeg, terwijl er toch een biljet verdwenen is. "Daar kunnen heel veel verklaringen voor zijn. Soms weet je niet waar een biljet blijft. Vooral als het druk is blijkt het soms overzichtelijk. Maar waar dit biljet gebleven is weten we niet." 

Kieswet

In de kieswet, waarin alles staat vastgelegd over verkiezingen, staat dat als de kiezer het stembiljet niet in de stembus steekt, daarvan een aantekening moeten worden gemaakt. Aan het eind van de stemdag moet dus bekend zijn hoeveel mensen dat hebben gedaan. Wel is het genoteerd in het proces verbaal over de stemming. 

 

 

Lees ook: Verplichte sloten ontbraken bij Zutphense stembussen

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.