Woonbedrijf Ieder1 ligt in de clinch met Zutphenaren

ZUTPHEN - In een Facebookgroep wordt druk gesproken over renovatie van een aantal straten in Zutphen. Tientallen mensen uiten daarin hun onvrede over woonbedrijf Ieder1. Ze zouden namelijk weigeren om vergoedingen te betalen.

Al een tijdje is er een grote renovatie aan de gang in de Monseigneur Nolenstraat, de Talmastraat, de Thorbeckesingel, de Troelstralaan en de Professor Aalbersestraat. Sommige bewoners moesten naar eigen zeggen hun huis uit omdat deze tijdens de renovatie niet bewoonbaar was. Marco van Dalen en zijn vrouw brachten twee weken in een vakantiewoning vlak over de grens door. Ze zijn niet te spreken over hoe ze al die tijd behandeld zijn door het woonbedrijf. 

Vakantiewoning

Na veel gedoe kon het stel de kosten voor hun vakantiewoning vergoed krijgen. "In eerste instantie wilden ze niks betalen, maar uiteindelijk hebben ze dat wel gedaan", legt van Dalen uit. "Ieder1 vertelde dat we wel in het huis zouden kunnen blijven. Maar dat gaat moeilijk als onze spullen er niet eens zijn. Daarom hebben we zelf naar een andere oplossing gezocht." Er werd niets geregeld voor ze. 

"Het huis was tijdens de renovatie gewoon bewoonbaar"
Michael Haase (Ieder1)

Toen ze eenmaal weer thuis waren begon er nog meer getouwtrek met het bedrijf. Wie uit zijn huis moet voor een renovatie heeft recht op een verhuiskostenvergoeding. Maar deze wil Ieder1 niet geven aan het koppel, omdat zij nooit aangeraden hebben het huis te verlaten. "Het huis was tijdens de renovatie gewoon bewoonbaar", beklemtoont Michael Haase, een zegsman van het woonbedrijf. Wel stelde het bedrijf een rustwoning tot de beschikking. "Dit zodat zij overdag wat rust konden nemen. En niet in een huis zaten waar allemaal mensen over de vloer komen", aldus Haase.  

Van Dalen: "Wij hebben ervoor gekozen om niet in een rustwoning te gaan zitten. Dit wilden we niet. En daarom zouden we volgens Ieder1 geen recht hebben op de vergoeding." Hij gaat verder: "Ze mogen de kosten van de vakantiewoning eraf halen, maar dan blijft er nog wat over. En dit deel van de verhuiskostenvergoeding willen we graag hebben." Dit willen ze mede omdat ze al hun meubels naar een opslag gebracht hebben. 

Vergoeding

Voor Van Dalen is de renovatie van zijn wijk een groot ding. Hij heeft namelijk autisme, en kan daarom niet goed omgaan met veranderingen. Zijn huisarts heeft aangeraden om een rustige plek op te zoeken. "Ieder1 heeft mij hier niet bij geholpen. En dat is niet netjes", zegt hij. 

"We zijn echt niet blij met al het gedoe"
Marco van Dalen

De zegsman vertelt dat de verhuiskostenvergoeding niet uitgekeerd gaat worden. "Wij hebben ingeschat dat mensen daar prima konden blijven wonen. Wel hebben we ze een algemene vergoeding gegeven van 500 euro. Dit is een soort onkostenvergoeding. Het woongenot van de mensen is natuurlijk wel verstoort. Sommige mensen hebben net wat meer gekregen. Dat bekijken we per situatie." 

De bewoners van de huizen dreigen juridische hulp in te schakelen. "We zijn echt niet blij met al het gedoe", benadrukt de Zutphenaar. 


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.