Coffeeshop Liberty in Zutphen.

Zutphense coffeeshop niet blij met verbod op rookruimtes

ZUTPHEN - Bij de Zutphense Coffeeshop Liberty zijn ze niet blij met het verbod op rookruimtes. Horecagelegenheden mogen als het aan de rechter ligt geen enkele ruimte meer openstellen voor rokers.

Clean Air Nederland (CAN) heeft een rechtszaak aangespannen en deze hebben ze gewonnen. Volgens de branchevereniging zal dit enorm veel onrust veroorzaken bij horecagelegenheden. Maar goed, die hoeven niet te leven van het 'binnen roken'. Bij coffeeshops is dit anders, legt de exploitant van coffeeshop Liberty in Zutphen uit. 

"Het zal zeker voor vele coffeeshops erg vervelend gaan worden"
exploitant Liberty

"Het zal zeker voor vele coffeeshops erg vervelend gaan worden" legt de exploitant uit. Ze moeten opzoek naar een oplossing: "Het gaat hier om de tabakswet, dus dan moeten ze maar zonder tabak gaan roken. Ik hoop dat de regering, en vooral de gemeenten, met een goede oplossing komt voor de ondernemers. Anders zal dit een grote strop worden voor veel shops." Voor wie niet bekend is met de menukaart van de coffeeshop: je kan wiet of hasj met of zonder tabak roken. Wanneer je het zonder tabak rookt is het een stuk 'heftiger' dan met tabak. Maar misschien is de enige oplossing voor de coffeeshops om alleen de producten zonder tabak binnen te laten nuttigen. Of dit dan wel mag is onbekend. 

"Vanaf het begin van de invoering van het rookverbod waren rookruimten in de regelgeving toegestaan"
Robèr Willemsen (branchevereniging)

De coffeeshopeigenaar hoopt dat de brief die branchevereniging Koninklijk Horeca Nederland naar staatssecretaris Blokhuis stuurde, nut gaat hebben: "Ik hoop dat die brief voor een goed resultaat gaat zorgen. En dat het invloed zal gaan hebben. Wij gaan het met spanning afwachten." 

Inverstering

Koninklijke Horeca Nederland-voorzitter Robèr Willemsen: "Na een aantal jaren rust ‘op het rookfront’ zal deze uitspraak voor enorme onrust zorgen onder horecaondernemers. Ongeveer 25 procent van de cafés en discotheken in Nederland heeft een aparte rookruimte. Vanaf het begin van de invoering van het rookverbod waren rookruimten in de regelgeving toegestaan."

Niet alleen coffeeshops, maar ook andere horecagelegenheden, zullen het sluiten van de rookruimte gaan voelen, denkt Willemsen: "Er zijn cafés en discotheken die daarom tienduizenden euro’s hebben geïnvesteerd in een rookruimte. Voor die horecaondernemers is deze uitspraak dramatisch. Het is niet alleen een hard gelag dat die investering volledig teniet wordt gedaan, maar zal ook impact hebben op het aantal gasten en de omzet. Daarnaast zal het zorgen voor meer overlast op terrassen of op straat."


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.