SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Waarom de bankrekening voor sociaal domein in Zutphen slinkt

ZUTPHEN - Er wordt door de gemeente Zutphen meer uitgegeven aan sociale zaken dan dat er binnenkomt. Vroeger vertelden je ouders waarschijnlijk altijd: ‘geef niet meer uit dan je hebt’. Maar waarom mag de gemeente dit wel? 

Als de gemeente met het huidige beleid doorgaat is de verwachting dat de reserve ‘sociaal domein’ over drie jaar uitgeput is. Wanneer het zo doorgaat heeft de gemeente Zutphen in 2022 een te kort van ruim twee miljoen euro. En dat terwijl het saldo begin 2017 nog 11 miljoen aangaf. 

Tekorten

Waarom dit zo is legt een woordvoerder van het college van Zutphen uit: "De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn de tekorten op Participatiewet, en beschut werk wat in het hele land een groot knelpunt is, en in mindere mate de Jeugdhulp. De ontwikkelingen, zoals het besluit tot de oprichting van een Zutphens werkbedrijf en het herijken van de toegang, zijn al maatregelen om bij te sturen. Maar er zijn meer maatregelen en beleidskeuzes nodig, die na de verkiezingen door de nieuwe raad gemaakt zullen moeten worden." 

Reserves

De verwachting is dus niet dat ze straks al het geld over de balk gesmeten hebben. Al kwam woensdag wel naar buiten dat de gemeente bijna een miljoen uittrekt om een werkbedrijf op te zetten. Deze neemt dan de taken van organisatie het Plein waar. Dit geld wordt uit de reserves gehaald. Er staat 300.000 euro ingepland voor projectleiders en programmamanagers, 175.000 euro voor ICT, 75.000 euro voor HRM, 50.000 euro voor financiën. 50.000 euro voor communicatie, 50.000 euro voor juridische dingen, en 25.000 euro voor overige uitgaven. En dit zijn nog niet eens alle kosten. 

"Wat we nu doen is, op verzoek van de raad, de geldstromen binnen het sociaal domein in samenhang presenteren"
woordvoerder gemeente

Volgens de zegsvrouw is het feit dat de bankrekening van sociaal domein aan het leeglopen is 'oud nieuws'. "Dat is geen nieuwe informatie. Wat we nu doen is, op verzoek van de raad, de geldstromen binnen het sociaal domein in samenhang presenteren."

 

 

Lees ook: Zutphen trekt bijna 1 miljoen uit voor overname werkzaamheden Het Plein


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.