De vrouwen mochten als eerste starten.

Zes kilometer door de IJssel zwemmen: 'heel gaaf om te doen'

  •  Sportief
  •   20 augustus 2017 - 15:42
  • Laatste update: 20 augustus 2017 - 18:40
  •  

ZUTPHEN/CORTENOEVER - Het was niet zomaar een stukje zwemmen in open water. Honderd deelnemers van de Vrije Slag door Zutphen zwommen in de IJssel van Cortenoever naar Zutphen. De afstand: 6.020 meter. De tocht werd voor het eerst sinds jaren weer gezwommen.

De zwemtocht, welke geen officiele wedstrijd is, was vooral bedoeld voor getrainde zwemmers. Daarnaast zwommen ze met de stroming mee, wat natuurlijk voordelig is. "Maar aan het eind had je nog wat nodig om het haventje in te komen, zo tegen de stroming in "vertelt deelneemster Karen van Sluijters.

Zwemster Marieke ten Have uit Vorden.
© LGLD

Historie

De tocht heeft een historisch tintje. In de vorige eeuw was het een jaarlijkse traditie, de tocht door de IJssel. De Vrije Slag door Zutphen organiseerde vorig jaar al H2O, een zwemtocht van de Gelrehaven naar de Noorderhaven. Dit jaar was dat niet mogelijk door de werkzaamheden aan de IJsselkade en Oude IJsselbrug, dus besloten ze de oude tocht vanuit Cortenoever nieuw leven in te blazen. Hij zou eigenlijk 7.000 meter moeten zijn, maar door de werkzaamheden was de finish in de Gelrehaven.

Moeder en dochter komen kijken hoe de zwemmer het gedaan heeft.
© LGLD


Enkele oud-deelnemers vaarden in een bootje mee om toe te kijken. Ze haalden herinneringen op van vroeger, toen ze zelf in de IJssel lagen om te zwemmen. "In 1955, 62 jaar geleden heb ik hier ook meegedaan. Ik won toen zelfs een medaille" vertelt Riet van Reenen met trots. De oud-deelnemers, waarvan sommigen allang niet meer in Zutphen wonen, verbazen zich zelfs over de omgeving. "Het is wel enorm veranderd! Die flats stonden hier nog niet."

 

 

Lees ook:


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.